Έκκληση στους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αλλαγής, ένα μήνυμα καταδίκης για την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο, που, όπως είπε, σέρνουν την κοινωνία και την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλου Μηταφίδη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι την Κυριακή οι πολίτες, με την ψήφο τους, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και αποδοκιμάζοντας κατηγορηματικά την κυβέρνηση και το Μνημόνιο, να ρίξουν το δικό τους βάρος στην πορεία των πραγμάτων.
Απευθυνόμενος σε κάθε αριστερό και σε κάθε αριστερή, που, όπως ανέφερε, προβληματίζεται από την εικόνα της παράταξης, επεσήμανε: «του λέμε. Δεν μας ικανοποιεί ούτε εμάς η εικόνα αυτή. Και κάνουμε την αυτοκριτική μας πρώτοι απ’ όλους».
«Όμως τώρα είναι η ώρα της κάλπης. Η ώρα της μάχης. Και η Δευτέρα των εκλογών πρέπει να βρει την αριστερά πρωταγωνίστρια στο μέτωπο των δυνάμεων που θα διεκδικήσουν μια μεγάλη αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Είναι ώρα να κάνουμε όλοι πέρα και τους εγωισμούς και τις αλήθειες μας και να δυναμώσουμε την ελπίδα για την κοινωνία που δοκιμάζεται», πρόσθεσε.
Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε ότι ψάχνει συνενόχους, αλλά δεν θα τους βρει στους πολίτες, ενώ για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ότι «προβάρει κοστούμι εξουσίας» κι έχει μπει στο «αλισβερίσι».
Κατηγόρησε ακόμη τη Ν.Δ. ότι δεν τοποθετείται ουσιαστικά εναντίον του Μνημονίου και πατάει σε δύο βάρκες. «Από τη μια προσπαθεί να καρπωθεί την γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στο Μνημόνιο και από την άλλη, παρέχει διαβεβαιώσεις προς τα διεθνή κέντρα επιτήρησης, ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης με λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στα συρτάρια των διαφόρων επιτελείων βρίσκονται τα εναλλακτικά σχέδια για «κυβέρνηση προθύμων», που θα αναλάβει το βάρος να χειραγωγήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Όπως είπε, υπάρχουν σενάρια συμμαχικών κυβερνήσεων, με βασικό τον κ. Παπανδρέου, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια πρότεινε την ενότητα ενάντια στο Μνημόνιο, ένα νέο πόλο ενότητας και δράσης στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, που θα αναδειχτεί μέσα από την σκόνη του καταρρέοντος δικομματισμού.
Απαντώντας στην κριτική περί «ανίερης συμμαχίας» αριστεράς και δεξιάς ενάντια στο Μνημόνιο σημείωσε πως αν διαμορφώνονται τελευταία περίεργες συμμαχίες, αυτές είναι γύρω από το Μνημόνιο. «Περίεργες συμμαχίες ενάντια στο Μνημόνιο δεν υπάρχουν. Ή μάλλον υπάρχουν μόνο στα κεφάλια των πανικόβλητων διαμορφωτών γνώμης που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση», παρατήρησε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ