Σε εγρήγορση παραμένουν οι αρχές

Ελεγχόμενη έκρηξη σε παγιδευμένο δέμα με αποδέκτη τη γαλλική πρεσβεία
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 12:32
UPD:05/11/2010 12:32

A- A A+

Νέος συναγερμός σήμανε και πάλι την Πέμπτη, όταν υπάλληλοι εταιρείας ταχυμεταφορών στην οδό Καλλιρόης, εντόπισαν ύποπτο δέμα.

Στην εταιρεία έσπευσαν κλιμάκια πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, τα οποία και εξουδετέρωσαν το παγιδευμένο - όπως αποδείχθηκε - πακέτο με ελεγχόμενη έκρηξη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε βιβλίο με τα «Απαντα του Σουρή», ενώ ως αποστολέας φερόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το δέμα είχε ταχυδρομηθεί την περασμένη Δευτέρα από εταιρεία κούριερ στο Χαϊδαρι.

Κλειστή λόγω του συμβάντος είναι η Καλλιρόης στο τμήμα μεταξύ της Βουρβαχη και της Θεοφιλοπούλου και στις δύο κατευθύνσεις.

Λίγο αργότερα, το Παρίσι επιβεβαίωσε την καταστροφή ενός πακέτου με παραλήπτη τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα έλαβε ένα πακέτο, οι συνθήκες αποστολής του οποίου φάνηκαν ύποπτες... Από τη στιγμή αυτή, η πρεσβεία μας επικοινώνησε με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες άρχισαν αμέσως έρευνα και μας ενημερώνουν πως προχώρησαν στην καταστροφή αυτού του πακέτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Αλλα τρία ύποπτα δέματα

Εν τω μεταξύ, άλλα τρία τουλάχιστον ύποπτα δέματα με προορισμό πρεσβείες εντοπίστηκαν σε εταιρεία κούριερ στη λεωφόρο Παιανίας, στo Μαρκόπουλο, όπως ενημέρωσαν την Αστυνομία υπάλληλοι της εταιρείας.

Οι αρχές βρίσκονται ακόμα σε επιφυλακή, εφόσον δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί εαν έχουν βρεθεί όλα τα παγιδευμένα δέματα που έχουν αποσταλεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συνολικά είχαν σταλεί σε πρεσβείες και σε χώρες του εξωτερικού 15 δέματα, ενώ μέχρι και την Τετάρτη είχαν βρεθεί 13.

Όπως προκύπτει εξάλλου από πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, η Αντιτρομοκρατική έχει εξακριβώσει τα στοιχεία ταυτότητας δύο ή τριών νεαρών, που βρίσκεται πίσω από τις αποστολές παγιδευμένων δεμάτων στο Βερολίνο και στη Ρώμη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόσωπα από τη λίστα των πέντε καταζητούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που αναγνωρίστηκαν από υπαλλήλους εταιρειών ταχυμεταφορών.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της γιάφκας της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι έρευνες εστιάζονται στις περιοχές Ζωγράφου και Ιλισίων, ενώ έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές απ' όπου εστάλησαν παγιδευμένα δέματα, όπως στον Περισσό, στη Νέα Ιωνία και στον Πειραιά.

Σύσκεψη για την ασφάλεια στην αλυσίδα της διακίνησης δεμάτων

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, με μοναδικό αντικείμενο την ασφάλεια στην αλυσίδα της διακίνησης δεμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός ραμματέας του υπουργείου Σωκράτης Κάτσικας, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Οδυσσέας Βλάμης, ο πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων Παναγιώτης Βουρνάς, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Χρήστος Βαρσάμης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ Κων/νος Ταρλαγιάς και ο διευθυντής της Δ/15 της ΥΠΑ Γιώργος Νίκος.

Κατά τη σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε ότι τα ΕΛΤΑ και οι Ταχυμεταφορές ακολουθούν τα όσα προβλέπει η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, η ΥΠΑ τηρεί πιστά το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας και γενικότερα στη μεταφορά δεμάτων ισχύει στην χώρα μας ό,τι προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Δεδομένου επίσης, ότι για τα πακέτα που εστάλησαν στο εξωτερικό από την Ελλάδα, προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον, δεν υπήρξε εμπλοκή καμιάς κρατικής υπηρεσίας, η ΥΠΑ έχει ζητήσει αναλυτική έκθεση αξιολόγησης των συμβάντων.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας ζήτησε να εκδοθούν εγκύκλιοι, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις και να δοθούν εντολές για εγρήγορση και πιστή τήρηση των κανονισμών σε όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης η πρόταση για παράδοση ανοιχτών δεμάτων τα οποία θα σφραγίζονται ενώπιον ταχυδρομικού υπαλλήλου -κατά το πρότυπο των συστημένων-, με ιδιαίτερη μέριμνα όμως στο απόρρητο των επικοινωνιών και την τυχόν καθυστέρηση στη διαβίβαση.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η καθιέρωση γενικευμένης χρήσης εσωτερικού κυκλώματος καταγραφής σε όλα τα γραφεία παράδοσης φακέλων και δεμάτων, σύστημα που λειτουργεί στα περισσότερα καταστήματα των ΕΛΤΑ.

«Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τη χρήση καμερών με τρόπο πια γενικευμένο σε όλους τους χώρους που γίνεται παράδοση δεμάτων. Πως θα το αντιμετωπίσεις όμως αυτό σε μικρές περιοχές, σε χωριά της χώρας όπου οι συνδρομητές τοποθετούν τα αντικείμενα που θέλουν να αποστείλουν κάπου, σε γραμματοκιβώτια σε ανοικτούς χώρους; Δεν υπάρχει κλειστός χώρος όπου να μπορεί να τοποθετηθεί» δήλωσε ο κ. Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους.

Σημείωσε επίσης ότι «μεγάλες, γνωστές εταιρείες μεταφορών, παγκόσμιας κλάσης εταιρείες, δέχονται δέματα τα οποία κλείνει ο αποστολέας παρουσία υπαλλήλου τους, δείχνοντας την ταυτότητά του. Αυτό όμως δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, για λόγους κόστους αλλά και χρόνου. Αν αυτό πρέπει να γίνεται για κάθε αντικείμενο το οποίο ταχυδρομείται, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε τεράστια δαπάνη χρόνου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια αντικείμενα ταχυδρομούνται κάθε μέρα. Επίσης, υπάρχει και ένα θέμα το οποίο πρέπει να συνεκτιμήσουμε όσον αφορά στη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών».

«Θα κάνουμε τα δέοντα», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει κατευθύνσεις όσον αφορά στη λειτουργία των εταιρειών στην αγορά, αλλά αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε αγώνα για να το κερδίζουμε».

Σύσταση ΕΕΤΤ

Σύσταση προς τις εταιρείες ταχυμεταφορών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην παραλαβή δεμάτων, απηύθυνε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σε επιστολή της προς τις εταιρείες, η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι βάσει του ισχύοντος Κανονισμού Γενικών Αδειών Παροχής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, η ταχυδρομική επιχείρηση έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παραλαβή αντικειμένου για το οποίο έχει ζητήσει έλεγχο του περιεχομένου του, εφόσον ο αποστολέας έχει αρνηθεί τον έλεγχο.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία περιγράφονται τα εξωτερικά γνωρίσματα ταχυδρομικών βομβών, καθώς και άλλες ενδείξεις ύποπτου ταχυδρομείου.

Ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2010, η ΕΕΤΤ είχε καλέσει σε σύσκεψη στην έδρα της τις διεθνείς ταχυμεταφορικές εταιρείες για διάφορα κλαδικά θέματα (αεροπορικές διακινήσεις, τελωνειακές διατυπώσεις κλπ) όπου έθεσε και θέματα ασφάλειας των δεμάτων, αναμένει δε τις απόψεις τους, ώστε να προβεί στις ενδεδειγμένες κανονιστικές ή νομοθετικές ενέργειες.

Δεν παρατείνεται για την ώρα η αναστολή

Την ίδια ώρα αξιωματούχος του υπουργείου διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters ότι οι αρχές της χώρας δεν σχεδιάζουν να παρατείνουν την αναστολή των ταχυδρομικών αποστολών στο εξωτερικό, η οποία λήγει αργότερα εντός της ημέρας (τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή).

«Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει για την ώρα να παρατείνει την αναστολή. Ο λόγος για τη 48ωρη παύση (στις αποστολές) ήταν για να ελεγχθούν όλα τα δέματα που προορίζονταν για αποστολή στο εξωτερικό», εξήγησε ο ίδιος, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι έλεγχοι, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθούν αργότερα απόψε.

Εισαγγελική έρευνα για το πακέτο στον Μπερλουσκόνι

Στην Ιταλία, έρευνα για τη διακρίβωση κάθε δυνατής λεπτομέρειας σχετικά με την αποστολή παγιδευμένου πακέτου στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι άρχισε η εισαγγελία της Μπολόνια, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ελληνική δικαιοσύνη.

Το πακέτο είχε σταλεί μέσω της εταιρίας ιδιωτικών "ΤΝΤ" και εντοπίστηκε, τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, σε αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση από την Αθήνα προς το Παρίσι. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, όπου και οι Ιταλοί πυροτεχνουργοί, εντόπισαν το πακέτο. Επρόκειτο για ένα βιβλίο, γραμμένο στα ελληνικά, το οποίο ανεφλέγη πριν οι άνδρες των καραμπινιέρων, μπορέσουν να το ανοίξουν.

Το αδίκημα το οποίο εξετάζει η έρευνα της εισαγγελίας της Μπολόνια, είναι «προσπάθεια μεταφοράς, στην ιταλική επικράτεια, εκρηκτικού υλικού και οργάνωση επίθεσης με τρομοκρατικούς και ανατρεπτικούς σκοπούς». Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησαν ήδη όλες οι χημικές αναλύσεις, για να εντοπισθούν τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα ίχνη που μπορεί να βρίσκονται πάνω σε ό,τι απέμεινε από την ανάφλεξη του πακέτου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή