Διευκρινίσεις ΥΠΑ για τον εξοπλισμό ασφαλείας των αερομεταφορών

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 16:35
A- A A+

Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα υποστηρίζουν συνδικαλιστικοί φορείς, περί έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού ασφαλείας, με αφορμή τα παγιδευμένα δέματα που διακινήθηκαν αεροπορικώς προς το εξωτερικό και αυτά που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο, δίνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής της ΥΠΑ αναφέρει ότι οι ισχύουσες σήμερα διαδικασίες ασφαλείας του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας ακολουθούν πλήρως τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η δε υπηρεσία, μέσω της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αερολιμένων έχει την ευθύνη παρακολούθησης της συμμόρφωσης των εγκεκριμένων για τη διακίνηση φορτίου φορέων, με τις ανωτέρω απαιτήσεις.

Ξεκαθαρίζει ακόμη πως με βάση και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ευθύνη προμήθειας του σχετικού με τον έλεγχο εξοπλισμού έχει ο εγκεκριμένος φορέας διακίνησης φορτίου και όχι η ίδια η ΥΠΑ, η οποία θα πρέπει βέβαια να παρακολουθεί ότι αυτός πληροί τις σχετικές ευρωπαϊκές και εθνικές απαιτήσεις.

Όπως αναφέρει εξάλλου, ουδέποτε τέθηκε θέμα του χρησιμοποιούμενου από τους αερολιμένες εξοπλισμού, δεδομένου ότι έχει κριθεί ότι πληροί τις προβλεπόμενες απαιτήσεις, σε όλες τις σχετικές επιθεωρήσεις της Ε.Ε. στα ελληνικά αεροδρόμια.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ΥΠΑ με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας έχει καθιερώσει πρότυπα αεροπορικής ασφάλειας, προσδιορίζοντας τα απαιτούμενα μέτρα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μεταξύ άλλων για τους εγκεκριμένους μεταφορείς αερομεταφερόμενου φορτίου από τους οποίους διακινείται το ανωτέρω φορτίο.

Στο πλαίσιο μάλιστα του μηχανισμού ποιοτικού ελέγχου της ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας από έκνομες ενέργειες η ΥΠΑ διεξάγει συχνές επιθεωρήσεις και πρόσφατα έχει ενισχύσει περαιτέρω τη διενέργεια αυτών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εμπλεκόμενων φορέων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Η ΥΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών σε συνεργασία και με τα αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο πάντα τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού βαθμού ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή