Με υπομονή καλούνται να εξοπλιστούν οι ψηφοφόροι, προκειμένου να κατανοήσουν την εκλογική διαδικασία στο δρόμο για την κάλπη που θα αναδείξει τους πρώτους δημάρχους και περιφερειάρχες του Καλλικράτη. Ακολουθούν χρηστικές οδηγίες, σχετικά με το πώς, πότε και με πόσους σταυρούς ψηφίζουμε.
Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 πμ και θα λήξει στις 7 μμ, την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου. Την επομένη Κυριακή, 14, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, όπου δεν θα έχει αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης της διαδικασίας. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.
Πώς ψηφίζουμε
Με την αστυνομική ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Πρώτα ψηφίζουμε για Δήμαρχο και μετά για Περιφερειάρχη.
Ποιοι ψηφίζουν
α) Ψηφίζουν όλοι οι δημότες του νέου δήμου που:
* Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
* Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.
β) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά:
* Κατοικούν στην Ελλάδα
* Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
* Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου, ή της κοινότητας, όπου κατοικούν ή κατοικούσαν (έως και τις 31 Αυγούστου του 2010)
Για τις Περιφέρειες
Για τις περιφέρειες ψηφίζουν όλοι όσοι θα ψηφίσουν και για τους δήμους εκτός:
* Από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ.
* Τους ομογενείς.
* Τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.
Δεν ψηφίζουν:
1. Όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.
2. Όσοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, δηλαδή:
* Οι κάτοικοι του εξωτερικού.
* Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
* Όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους.
Ειδική άδεια, προκειμένου να ψηφίσουν, μπορούν να ζητήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Τραπεζών (του δημόσιου τομέα) και Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι σταυροί
Η σταυροδοσία δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι η πρώτη φορά. Στην αρχή θα φανεί …γρίφος, αλλά γρήγορα θα τον... λύσει ο ψηφοφόρος, αρκεί να προσέξει τα σημεία. Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και να γίνει λάθος στον αριθμό των σταυρών (δηλαδή, αν σταυρώσουμε επιπλέον αιρετούς), το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, προσμετράται στον συνδυασμό, χωρίς να προσμετρώνται οι ψήφοι στους συγκεκριμένους συμβούλους του συνδυασμού.
Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται:
1) Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό, αλλά ακόμη κι αν μπει, δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.
2) Στην επαναληπτική ψηφοφορία, επίσης, δεν σταυρώνεται ο υποψήφιος δήμαρχος.
3) Στους δήμους, που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλαδή, στους δήμους που ο Καλλικράτης δεν έχει φέρει καμία απολύτως αλλαγή) στο κάθε ψηφοδέλτιο βάζουμε έναν ή δύο ή τρεις σταυρούς για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αν πάλι σε ένα ψηφοδέλτιο μπουν περισσότεροι σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού.
Τα δύσκολα
Στους δήμους, που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε νέους «Καλλικρατικούς» δήμους, οι οποίοι έχουν προέλθει από συνένωση, ψηφίζουμε:
Α) Στους δήμους με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, που διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες (τα πρώην γνωστά δημοτικά διαμερίσματα) ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει:
1.α. Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
β. Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
2. Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου (το σύνολο, δηλαδή, των δημοτικών συμβούλων, που περιέχει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού).
Β) Σε αυτούς του μεγάλους δήμους ψηφίζουμε και για Συμβούλιο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας.
Ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο σύμβουλο, ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.
Ανώτατος αριθμός σταυρών προτίμησης είναι:
Δημοτική Κοινότητα: μέχρι δύο (2)
Τοπική Κοινότητα: μέχρι έναν (1) εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας
Για τις περιφέρειες
Η διαδικασία είναι αντίστοιχη.
Αν ο αριθμός των εδρών είναι από μία έως τρεις (1-3), τότε ο αριθμός των σταυρών είναι ένας (1).
Αν ο αριθμός των εδρών της περιφέρειας είναι από τέσσερις έως επτά (4-7), τότε οι σταυροί μπορεί να είναι δύο (2).
Αν ο αριθμός των εδρών είναι από οκτώ έως δώδεκα (8-12), τότε οι σταυροί μπορεί να είναι τρεις (3).
Τέλος, αν ο αριθμός των εδρών της εκλογικής περιφέρειας είναι δώδεκα και πλέον (12+), τότε ο αριθμός των σταυρών μπορεί να είναι έως και τέσσερις (4).
Στην Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει τον νομό Αττικής και χωρίζεται σε οκτώ (8) Περιφερειακές Ενότητες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους: Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης και Δάφνης - Υμηττού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς περιλαμβάνει τους δήμους Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων περιλαμβάνει τους δήμους Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας και Πόρου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Στο παραβάν ψηφοφορίας θα υπάρχει υπό μορφή αφίσας έντυπη ένδειξη με το εξής περιεχόμενο: «ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στον υποψήφιο περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη. ΜΕΧΡΙ …………….. σταυρούς στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους».
Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βορείου, Δυτικού και Νοτίου Τομέα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Ανατολικής Αττικής μέχρι 3 σταυρούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής μέχρι 2 σταυρούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων μέχρι 1 σταυρό.
Την ημέρα των εκλογών, από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη, η Νομαρχία Αθηνών θα διαθέσει δωρεάν μεταφορικό μέσο για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία θα πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Νομάρχη Αθηνών στο τηλέφωνο: 210-6914145.
Πού ψηφίζουμε
Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:
* Τον δήμο, όπου κατοικούμε.
* Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης www.ypes.gr.
* Την ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αθηνών www.nom-athinas.gov.gr.
* Την τηλεφωνική γραμμή της Νομαρχίας Αθηνών 801 1139 000 με αστική χρέωση, που λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ