Κόντρα Γ. Ραγκούση - Ν. Κακλαμάνη για τους εκλογικούς καταλόγους

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 21:56
UPD:21:59
A- A A+

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και το δήμαρχο Αθηναίων, με αφορμή πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για εγγραφές κοινοτικών πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Mega έκανε λόγο για απόπειρα νοθείας.

Το θέμα ανέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», με αφορμή το οποίο το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διεξήγαγε έρευνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, αιτήσεις - δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτών που εντοπίστηκαν στο αρχείο του Δήμου Αθηναίων, βάσει των οποίων έγιναν οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που καταρτίζει ο Δήμος Αθηναίων και επιτρέπουν τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν συμπληρώθηκαν, δεν υπογράφηκαν και δεν κατατέθηκαν από τους ίδιους.

Επιπλέον οι αναφερόμενες στις αιτήσεις - δηλώσεις ως διευθύνσεις κατοικίας των ως άνω εκλογέων, που εντοπίζονται στην περιοχή Πετραλώνων, δεν είναι οι πραγματικές.

Οι εν λόγω αιτήσεις συμπεραίνεται ότι συμπληρώθηκαν, υπογράφηκαν και κατατέθηκαν στον Δήμο Αθηναίων από τρίτους και παρά ταύτα έγιναν δεκτές από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του δημάρχου Αθηναίων απορρίπτει τα περί απόπειρας νοθείας, υποστηρίζοντας πως ο κ. Ραγκούσης επιτίθεται στον κ. Κακλαμάνη για πολλοστή φορά.

Παράλληλα, κάνει λόγο για πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα προσπάθεια παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, «αποτυγχάνοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο κ. Ραγκούσης έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του πορίσματος, το οποίο συντάχθηκε βεβιασμένα και, το βασικότερο, χωρίς να πραγματοποιηθεί εις βάθος έρευνα στη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως από την Βουλγαρία». Σημειώνει μάλιστα πως αρμόδιο για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων είναι το υπουργείο.

Αναφέρει επίσης πως στην πορισματική τους έκθεση οι επιθεωρητές - ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης δεν διαπιστώνουν παράνομη πράξη. Απλώς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρονται μόνο σε ενδεχόμενη παράλειψη των αρμοδίων για την παραλαβή των δικαιολογητικών εγγραφής υπαλλήλων της συγκεκριμένης υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίοι δεν μερίμνησαν ώστε να εξακριβωθεί η αυτοπρόσωπη προσέλευση των αιτούντων προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως δε προκύπτει από το περιεχόμενο της έκθεσης η μη εξακρίβωση αποτελεί ισχυρισμό τεσσάρων ατόμων βουλγαρικής υπηκοότητας.

Εξάλλου, προστίθεται, από μαρτυρία που περιέχεται στο πόρισμα αποκαλύπτεται η ουσία της υπόθεσης: Μάρτυρας αναφέρει ότι οι Βούλγαροι παρακινήθηκαν στην εγγραφή από ομοεθνή τους, προκειμένου να τον στηρίξουν στην εκλογή του. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως ο συνδυασμός "Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας" του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος καταρτίσθηκε και ανακηρύχθηκε πολύ πριν ανακύψει το θέμα, δεν έχει υποψήφιο Βούλγαρο(α) υπήκοο, αντιθέτως, άλλοι συνδυασμοί έχουν στα ψηφοδέλτιά τους Βούλγαρους υποψήφιους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή