Επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού πριν την Κοπεγχάγη

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 07:16
UPD:07:23
A- A A+

«Η νέα τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει μέσα από μία άλλη οπτική το Κυπριακό και κάνει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας χθες τις επαφές του στην Αγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει βούληση να συνεχιστούν οι προσπάθειες και μετά τη 12η Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Αναφερόμενος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις σημείωσε : «Κατοχυρώσαμε την πορεία που είχαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε, όχι μόνο με τον ρυθμό βήμα προς βήμα, αλλά και με άλματα.

«Χωρίς επίλυση του πολιτικού προβλήματος η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δεχθεί στους κόλπους της ένα μωρό με πολλά προβλήματα», είπε από την πλευρά του ο Γιασάρ Γιακίς. Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι αν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού έως την Κοπεγχάγη, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ωστόσο, ο Γιασάρ Γιακίς έκανε και μία διφορούμενη δήλωση. «Θέλουμε, είπε, να μας δοθεί ημερομηνία στην Κοπεγχάγη, ειδάλλως θα αποσυνδέσουμε την τουρκική ένταξη από τα άλλα θέματα».

Οπως έγινε γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στις 9 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη για συνομιλίες με Δανούς αξιωματούχους, προκειμένου να επιτύχει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ο καγκελλάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία θα τηρήσουν κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και θα στείλουν θετικό μήνυμα στην Τουρκία ως προς την προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απάντησαν πάντως χθες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, σχετικά με τις τροποποιήσεις που επιθυμούν στο προτεινόμενο σχέδιο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς εισήχθη και πάλι χθες το απόγευμα για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης και όπως δήλωσε θα δώσει την απάντησή του στον Κόφι Ανάν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν γνωρίζει το πότε.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει εντός των ημερών νέα πρωτοβουλία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Με τον Γιάννο Παπαντωνίου συναντήθηκε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος επανέλαβε ότι καλό θα ήταν στην Κοπεγχάγη να τακτοποιηθούν τρεις εκκρεμότητες. Να λυθεί το Κυπριακό, να ενταχθεί η Κύπρος και να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή