Χωρίς exit poll η αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 16:36
UPD:17:06

Χωρίς exit poll θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με τα τηλεοπτικά κανάλια να επικαλούνται το υψηλό κόστος ενός exit poll που θα κάλυπτε τις 13 Περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

A- A A+

Χωρίς exit poll θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με τα τηλεοπτικά κανάλια να επικαλούνται το υψηλό κόστος ενός exit poll που θα κάλυπτε τις 13 Περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος», η αποχώρηση της ΕΡΤ από τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που θα αναλάμβαναν το exit poll (Marc, MRB, Alco, Kappa Research, Metron Analysis) οδήγησε και τα υοπόλοιπα τηλεοπτικά δίκτυα να μην προχωρήσουν.

Πριν από περίπου ένα μήνα εκπρόσωποι της ΕΡΤ και πέντε ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, καθώς και των μεγαλύτερων εταιρειών δημοσκοπήσεων, εξέτασαν κατ' αρχήν το ενδεχόμενο να σχεδιάσουν και να χρηματοδοτήσουν ένα κοινής λήψεως exit poll, το οποίο θα αφορούσε την προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο στις 13 περιφέρεις και τους τρεις μεγάλους δήμους, Αθήνας Πειραιά και Θεσσαλονίκης (κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει για το σύνολο των 324 δήμων της χώρας).

Κατά τη διάρκεια, όμως, των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν, η συνολική δαπάνη προσδιορίστηκε περίπου σε 120.000 έως 150.000 ευρώ, δηλαδή γύρω στις 30.000 ευρώ για κάθε τηλεοπτικό κανάλι, ποσό που κρίθηκε υψηλό για exit poll α' γύρου.

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παράγοντες που μετείχαν στις συζητήσεις, με δεδομένο ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι ανάλογο και στον δεύτερο γύρο, τη μεθεπόμενη Κυριακή, το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε ότι θα ήταν αρκετά υψηλό και έτσι το εγχείρημα ματαιώθηκε.

Ορισμένα ιδιωτικά κανάλια πρόκειται να προσεγγίσουν τα αποτέλεσμα με πρωθύστερες δημοσκοπήσεις για να καταγράψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Μία ακόμη δυσκολία ήταν ο ακριβής προσδιορισμός του κατάλληλου δείγματος, καθώς είναι πολλοί οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στις εκλογές

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άποψη στελεχών από τα στρατόπεδα των υποψήφιων περιφερειαρχών, εκλογολόγων και στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ότι η ματαίωση του exit poll δυσκολεύει τον καθορισμό της στρατηγικής για τον δεύτερο γύρο, καθώς δεν θα έχουν αποτυπωμένα το εύρος και τα ποιοτικά στοιχεία όσων θα πάνε να ψηφίσουν (κάτι που αποτελούσε χρήσιμο εργαλείο για την τελική απόφαση).

Ετσι, άπαντες θα αρκεστούν στα επίσημα αποτελέσματα της Singular και του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αναμένεται να δώσουν μία πρώτη καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης γύρω στις 21:30 της Κυριακής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή