«Το Κολιέ της Ελένης»

Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2010 12:29
A- A A+

Ένα μικρό κολιέ με άσπρες πλαστικές πέρλες είναι η αιτία να ξεκινήσει μία τρελή αναζήτηση στους δαιδαλώδεις δρόμους μίας πόλης της Μέσης Ανατολής στην παράσταση «Το Κολιέ της Ελένης» η οποία επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ.

Το επίκαιρο αυτό έργο της γαλλόφωνης Καναδής συγγραφέως Carole Fréchette, γραμμένο το 2001 στη Βηρυττό, αντλεί τη θεματολογία του από την καθημερινότητα της Μέσης Ανατολής αναδεικνύοντας την παγκόσμια, πλέον, ηθική και κοινωνική απαίτηση για ισότητα και ειρήνη και έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, πορτογαλικά και αγγλικά.

Η Ελένη, μία γυναίκα από τη Δύση, που συμμετέχει σ’ ένα συνέδριο σε μια ζεστή και χαοτική πόλη της Μέσης Ανατολής, χάνει ένα ψεύτικο κολιέ με πέρλες και ξεκινά να αναζητά αυτό το ταπεινό και εύθραυστο αντικείμενο στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Ο Ναμπίλ, ένας ταξιτζής, είναι ο οδηγός και προστάτης της σ’ αυτή την ξέφρενη κούρσα. Πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδρομή γνώσης και συνειδητοποίησης μέσα από την οποία προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη μετατόπισης από το «εγώ» στο «εμείς», μέσα από την κατανόηση του άλλου, που μιλάει άλλη γλώσσα και έχει άλλη νοοτροπία αλλά βιώνει τα ίδια αισθήματα απώλειας, μοναξιάς και αγιάτρευτου πόνου, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους φόβους και τις αμφιβολίες μας και να αποδεχτούμε τις προσωπικές μας απώλειες.

Η δημιουργός του Τρένου στο Ρουφ, Τατιάνα Λύγαρη προτείνει φέτος στους θεατές της παράστασης «Το Κολιέ της Ελένης» να έρχονται με το ποδήλατό τους να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση θα πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο €16 αντί της κανονικής τιμής των €20.

Η μετάφραση είναι της Μαρίας Ευσταθιάδη και η σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη. Πρωταγωνιστούν οι Τατιάνα Λύγαρη, Βαγγέλης Ρόκκος, Ανατολή Αθανασιάδου.

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010.

Πληροφορίες

Αμαξοστοιχία-Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ»

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός Ρουφ

Προτεινόμενα για εσάς