Θ. Χατζηπαντελής στο naftemporiki.gr: Ανώριμο να προχωρήσει σε συνεργασίες το κομματικό σύστημα

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 01:46
UPD:03:43
A- A A+

Στα σύνθετα μηνύματα που εξάγονται από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, αναφέρθηκε μιλώντας στο naftemporiki.gr, o κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπαντελής, από τις χθεσινές εκλογές προκύπτει μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία η χώρα μοιάζει να διαιρείται σε δύο γεωγραφικά κομμάτια, «με το μεν βόρειο και κεντρικό τμήμα να έχει μια συμπεριφορά και το νότιο και το νησιωτικό μια άλλη».

NAFTEMPORIKI.GR

«Δεν είναι τόσο εύκολο να πει κάνεις με λίγα λόγια τι ακριβώς συμβαίνει. Σε επίπεδο μεν περιφερειακών εκλογών η γεωγραφική διαίρεση είναι εμφανής. Στο επίπεδο των δημοτικών εκλογών κανένας δεν καταφέρνει να κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία και ισχυρή βούληση δήμους που μέχρι πριν από χρόνια ήταν βέβαιο ότι τους κέρδιζε», σημείωσε, καθώς -όπως τόνισε εν συνεχεία- «με εξαίρεση το Ηράκλειο και την Πάτρα, όλοι οι υπόλοιποι είναι δήμοι που ο πρώτος κερδίζει με ποσοστό κάτω από 40%».

«Όλο αυτό το φαινόμενο», πρόσθεσε, «δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, ποια θα είναι η τελική του μορφή την επομένη Κυριακή, όπως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό και στις περιφερειακές εκλογές γιατί και εκεί δεν έχουμε μια ισχυρή πόλωση, αλλά τη βούληση των άλλων κομμάτων, εκτός των κεντρικών, όσον αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν ανατροπές κατά τη διεξαγωγή του β’ γύρου, ο κ. Χατζηπαντελής σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, όταν τα υπόλοιπα κόμματα τοποθετηθούν σχετικά. «Αυτή τη στιγμή πάντως βλέπουμε στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι να υπερτερεί η ΝΔ και στο νότιο και νησιωτικό να υπερτερεί το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

«Αν οι συμμαχίες των άλλων κομμάτων με αυτά οδηγήσουν σε αλλαγές εσωτερικά στη μία ή άλλη περιοχή θα φανεί», συμπλήρωσε, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή το κομματικό και πολιτικό σύστημα δεν έχει την ωριμότητα να προχωρήσει σε συνεργασίες και συνεννοήσεις, οι οποίες θα έχουν κεντρικές πολιτικές και όχι προσωπικές συμμαχίες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή