«Kαθοριστική για τον 21o αιώνα» η σχέση ΗΠΑ-Ινδίας

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 14:07
UPD:14:21

A- A A+

Η σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα είναι μία από τις πλέον καθοριστικές αυτού του αιώνα, δήλωσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινχ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Δελχί ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ινδία είναι παγκόσμια δύναμη και ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία.

«Η Ινδία δεν είναι απλώς μία αναδυόμενη δύναμη, αλλά είναι τώρα μία παγκόσμια δύναμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος αφού επιθεώρησε το τιμητικό άγημα κατά τη διάρκεια τελετής στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αγνοούνται συχνά στον κόσμο, οδηγώντας σε διενέξεις και διαφορές μεταξύ των κρατών.

«Για τις δύο χώρες μας, η συνεργασία για την προώθηση των αρχών αυτών στα διεθνή φόρα μπορεί να γίνει πολύ ισχυρή και σημαντική», δήλωσε από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στηρίξουν το αίτημα της Ινδίας για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Συζητήσαμε την ανάγκη οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, να αντανακλούν την πραγματικότητα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Σινχ.

«Θα αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα της μόνιμης έδρας για την Ινδία στην ομιλία μου στο κοινοβούλιο σήμερα», όπως είπε.

Δεδομένης της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το Πακιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την περιοχή του Κασμίρ, η οποία είναι χωρισμένη ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία και την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

«Πιστεύω ότι το Πακιστάν και η Ινδία έχουν συμφέρον να μειώσουν τη μεταξύ τους ένταση. Ομως, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν μία λύση στα προβλήματα αυτά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί δεκαήμερη περιοδεία στην Ασία με στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών. Επόμενοι σταθμοί του θα είναι η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή