Ανεπιθύμητη η Τουρκία στην Ε.Ε. για το 69% των Αυστριακών

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 17:15
UPD:17:16
A- A A+

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται το 69% των Αυστριακών, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη, εν όψει της αυριανής παρουσίασης στις Βρυξέλλες, της ετήσιας Έκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, ποσοστό 69% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 17% την υποστηρίζει. Θετικότερα τοποθετούνται οι νέοι μέχρι 25 ετών, με το 23% να υποστηρίζει και το 54% να αντιτίθεται στην ένταξη, ενώ στις ηλικίες άνω των 66 ετών τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα, 12% υπέρ και 79% κατά της ένταξης.

Αντιθέτως, η δημοσκόπηση διαπιστώνει των πολιτών της Αυστρίας στην ένταξη της Κροατίας σε ποσοστό 68% και της Ισλανδίας σε ποσοστό 62%, ενώ σχετικά αδιάφορα τοποθετούνται οι ερωτηθέντες στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ, με ποσοστό 39% να την αποδέχονται και 37% να την απορρίπτουν.

Συγκριτικά με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μόνον η ένταξη της Ουγγαρίας είχε συγκεντρώσει υψηλότερο ποσοστό αποδοχής απ’ ό,τι η Κροατία στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης ανάγουν την απόρριψη της τουρκικής ένταξης από την πλειονότητα των Αυστριακών στην έλλειψη θεμελιωμένης και περιεκτικής πληροφόρησης της κοινής γνώμης και στη μη συνειδητοποίηση από τον αυστριακό πληθυσμό, του μεγάλου οικονομικού δυναμικού της Τουρκίας, που αφορά και τις αυστριακές επιχειρήσεις.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι επιπλέον η Τουρκία συνδέεται με όλα τα αρνητικά φαινόμενα σε σχέση με τη μετανάστευση και την αποτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσης.

Οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει ξεπεράσει το 80%, φέρνοντας έτσι την Αυστρία στην κορυφή του καταλόγου των χωρών, που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2005 και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η Βιέννη ζητούσε και εξακολουθεί να ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή