Πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος από την Αριστερά

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 18:30
UPD:18:31
A- A A+

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς, από τη διάσπαση του 1991, εμφανίζει ένα πανελλαδικό ποσοστό που ξεπερνά το 10%, κάτι που εκφράστηκε τόσο με την άνοδο των ποσοστών, όσο και με την άνοδο ψήφων.

Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού είχε αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικά για τον ΣΥΝ.

Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος στις περιφερειακές εκλογές που έχει στα χέρια του ο Συνασπισμός, τα ποσοστά των κομμάτων για ολόκληρη την επικράτεια διαμορφώνονται ως εξής

Βουλευτικές 2009 Περιφερειακές 2010

ΠΑΣΟΚ 43,92 34,1

ΝΔ 33,47 32,3

ΚΚΕ 7,54 10,7

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ 4,60 4,5

ΛΑΟΣ 5,63 4,5

ΟΙΚ.ΠΡΑΣ. 2,53 2,8

ΔΗΜ. ΑΡ. 2,1

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,7

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΝ, η μεγάλη αποχή δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής:

-Το ΠΑΣΟΚ χάνει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τι βουλευτικές του 2009. Λόγω της αποχής, η πτώση σε επίπεδο ψήφων είναι μεγαλύτερη.

-H ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της (παρά την αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη), ποσοστά που, όμως, αποτελούν ιστορικό χαμηλό.

- Το ΚΚΕ αυξάνει σαφώς τα ποσοστά του (κατά 30%).

- Ο χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα πανελλαδικά ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2009, παρά τη διάσπαση και τη δημιουγία της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής (στατιστικό βάρος 28%) υπήρχε το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (βάρος 6%) το ψηφοδέλτιο Σπανούδη, και παρά το γεγονός ότι αρκετοί αριστεροί ψηφοφόροι που απογοητεύτηκαν από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν προς τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτή η διατήρηση των ποσοστών δείχνει ότι ο κύριος όγκος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής-ανανεωτικής αριστεράς εκφράζεται από τον χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

- Το ΛΑΟΣ εμφανίζει αισθητή μείωση ποσοστών, η οποία σε επίπεδο ψήφων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το συνολικό άθροισμα ΝΔ+ΛΑΟΣ στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές είναι μικρότερο από αυτό στις βουλευτικές του 2009.

- Οι Οικολόγοι - Πράσινοι αυξάνουν τα ποσοστά τους πανελλαδικά. Η αύξηση αυτή, παρ' όλο που δεν είναι θεαματική, επιτρέπει αισιοδοξία για είσοδο στη Βουλή. Αξίζει να έχουμε υπόψη μας την πανευρωπαϊκή τάση ανόδου των οικολόγων - πρασίνων, σημειώνε ο ΣΥΝ.

- Η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρέπει να δηλώνει ικανοποιημένη διότι αφενός το πανελλαδικό ποσοστό της δείχνει ότι αν κατέβει αυτόνομα στις επόμενες βουλευτικές δεν μπαίνει στη Βουλή και αφετέρου τα ποσοστά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο κύριος όγκος των δυνάμεων της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς παρέμεινε στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Αξιοσημείωτη άνοδος των ποσοστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία τροφοδοτήθηκε και από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.

- Πλήρης αποτυχία του Μετώπου του κ. Αλαβάνου όσον αφορά τη συγκρότηση ενός σχήματος που θα έχει έστω και ελάχιστες ελπίδες για είσοδο στη Βουλή.

Πάντως, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιδόσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ στελέχη της πιστεύουν ότι σε συνθήκες εθνικών εκλογών οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το κόμμα τους θα μπει στη βουλή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και μετά την εισήγηση του κ. Κουβέλη θα γίνει συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οσον αφορά το χαμηλό ποσοστό της «Ελεύθερης Αττικής», ο κ. Αλαβάνος με την χθεσινοβραδινή του δήλωση ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και έκανε λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς. Επομένως αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του κ. Αλαβάνου προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή