Γκιουλ: Η EE θα ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά από την ένταξη της Τουρκίας

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 19:41
A- A A+

Την κοντόφθαλμη, όπως την χαρακτήρισε, στάση πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κατήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εξασθενήσει, αλλά θα ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά από την ένταξη της Τουρκίας», τόνισε ο Γκιούλ, ο οποίος έφθασε σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να παραλάβει ένα βραβείο για τις διεθνείς σχέσεις στο Τσάταμ Χάους, ένα λονδρέζικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Είναι λυπηρό να παρατηρούμε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βλέπουν το μέλλον του κόσμου μέσα σε 20, 50 ή 70 χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή η κοντόφθαλμη στάση είναι το μεγάλο εμπόδιο στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα, που είναι σε θέση να αναλάβει τις πιο μεγάλες ευθύνες για τα θέματα της πολιτικής και της ασφάλειας, συμπληρωματικά με την οικονομική επιρροή».

Σε συνέντευξή του στο BBC, εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ: «Εμείς θα εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή μας, θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας», υπογράμμισε. «Αλλά από την πλευρά της Ευρώπης δεν είμαι σίγουρος», συμπλήρωσε, «γιατί βλέπω τεχνητά εμπόδια, και άδικα» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή