Ιορδανία: Αρχισε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 10:48
A- A A+

Ανοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα στην Ιορδανία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η ισλαμική αντιπολίτευση.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να εκλέξουν 120 μέλη της κάτω βουλής, μεταξύ 763 υποψηφίων, ανάμεσά τους και 134 γυναίκες.

Ανοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα στην Ιορδανία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η ισλαμική αντιπολίτευση.

Η Βουλή είχε διαλυθεί πριν από έναν χρόνο και η σύνθεσή της δεν είχε ανανεωθεί.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη διενέργεια «ελεύθερων και διαφανών» εκλογών. Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 είχαν αμαυρωθεί από κατηγορίες για νοθεία, γεγονός που ώθησε τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ να διαλύσει τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2007, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της.

Διακόσιοι πενήντα διεθνείς παρατηρητές έλαβαν άδεια για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ενώ 3.000 τοπικοί παρατηρητές έχουν τοποθετηθεί στα εκλογικά τμήματα.

Η ιορδανική κυβέρνηση πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία για να παρακινήσει τον πληθυσμό να λάβει μέρος στην ψηφοφορία, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στην ύπαιθρο σημειώθηκαν κάποια βίαια περιστατικά.

Η ψηφοφορία διεξάγεται κατά την πέμπτη επέτειο των φονικών επιθέσεων εναντίον τριών ξενοδοχείων στο Αμάν (60 νεκροί), την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2006.

«Η απόφασή μας να οργανώσουμε τις εκλογές κατά την 5η επέτειο των επιθέσεων του Αμάν αποτελεί μήνυμα υποστήριξης όλων των Ιορδανών προς τη δημοκρατία, εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ιορδανός πρωθυπουργός Σαμίρ Ριφάι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων είναι ανεξάρτητοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Εκτός από τους επτά ισλαμιστές υποψηφίους που αψήφησαν το μποϊκοτάζ που κήρυξε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, λίγοι υποψήφιοι μικρών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης λαμβάνουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία των υποψηφίων επέλεξε συνθήματα για την καθημερινή ζωή και την οικονομία, σε μία χώρα όπου ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 110 δινάρια και η ανεργία κυμαίνεται ανάμεσα στο 14% και το 30%.

Το ιορδανικό κοινοβούλιο αποτελείται από τη Βουλή και τη Γερουσία, η οποία απαρτίζεται από 60 μέλη που διορίζονται από τον βασιλιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή