Στην Ινδονησία ο Μπαράκ Ομπάμα

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 12:18
UPD:12:57
REUTERS/BEAWIHARTA

A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Ινδονησία, το πλέον πολυπληθές μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, στο οποίο πέρασε τέσσερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Πρόκειται για το δεύτερο σταθμό της δεκαήμερης ασιατικής του περιοδείας μετά τη Ινδία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Κατά τη σύντομη 24ωρη παραμονή του στην Ινδονησία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το μεγαλύτερο τέμενος της νοτιοανατολικής Ασίας, το Ιστικλάλ, όπου θα εκφωνήσει ομιλία, η οποία χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο «άνοιγμα» προς το μουσουλμανικό κόσμο από την εκφώνηση της ομιλίας του στο Κάιρο πέρυσι.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης δείπνο με τον πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν επίσης συμφωνία στην οποία κατέληξαν πριν από ένα χρόνο, η οποία αφορά ζητήματα εμπορίου, ασφάλειας, παιδείας, επενδύσεων και κλιματικής αλλαγής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο του λευκού Οίκου, η επίσκεψη του Ομπάμα, που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια λόγω των προβλημάτων στις πτήσεις που έχει προκαλέσει η τέφρα από την έκρηξη του ηφαιτσείου Μεράπι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Μάρτι Ναταλεγκάουα δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας περιόδου στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Ινδονησία σαν ισότιμο εταίρο, μία συνεργασία με προοπτική», δήλωσε ο Ναταλεγκάουα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πουρνόμο Γιουστζιαντόρο δήλωσε ότι το υπουργείο του επιδιώκει συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, που θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση αξιωματούχων και τη χρηματοδότηση του στρατού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή