Το εμπόριο στο επίκεντρο της επίσκεψης Κάμερον στην Κίνα

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 13:44
UPD:13:49

A- A A+

«Παραγωγική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Κίνα ο ομόλογός του Ουέν Τζιαμπάο. Στόχος του Κάμερον ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2015 στα 100 δισ.δολάρια.

Πιο κοντά στο στόχο φέρνει η υπογραφή συμφωνίας αξίας 1,2 δισ.δολαρίων μεταξύ της Rolls Royce και της αεροπορικής εταιρείας China Eastern Airlines. Η συμφωνία, που υπεγράφη παρουσία του Κάμερον, αφορά κινητήρες τύπου Trent 700 για 16 αεροσκάφη Airbus A330.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κίνα. Ο Κάμερον, που συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς και 43 επιχειρηματίες, θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Εν μέσω επικρίσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι η Βρετανία επιλέγει να μην αγγίξει το ζήτημα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Κίνας, ο Κάμερον δήλωσε μιλώντας σε Βρετανούς δημοσιογράφους ότι θα αναφερθεί σε αυτό, αλλά ότι «δεν είναι δουλειά της Βρετανίας να κάνει κήρυγμα στην Κίνα».

«Θέλουμε μία ισχυρότερη οικονομική και επιχειρηματική σχέση με την Κίνα – είμαστε η Πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αλλά έχουμε μόνο το 2% των εισαγωγών της Κίνας», όπως είπε.

«Αλλά ο μεταξύ μας διάλογος είναι αρκετά ώριμος για να καλύψουμε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σεούλ για να παραστεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη σύνοδο της G20.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή