Επέκταση της συνεργασίας τους συμφώνησαν ΗΠΑ-Ινδονησία

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 16:14

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα στην Ινδονησία, το πλέον πολυπληθές μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, στο οποίο πέρασε τέσσερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

A- A A+

Να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ασφάλειας, του κλίματος και της ενέργειας συμφώνησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ινδονησίας κατά την επίσημη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τζακάρτα.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να τείνει χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο είναι ειλικρινής και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα στην Ινδονησία, το πλέον πολυπληθές μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, στο οποίο πέρασε τέσσερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Πρόκειται για το δεύτερο σταθμό της δεκαήμερης ασιατικής του περιοδείας μετά τη Ινδία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Κατά την 24ωρη παραμονή του στην Ινδονησία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το μεγαλύτερο τέμενος της νοτιοανατολικής Ασίας, το Ιστικλάλ, όπου θα εκφωνήσει ομιλία, η οποία χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο «άνοιγμα» προς το μουσουλμανικό κόσμο από την εκφώνηση της ομιλίας του στο Κάιρο πέρυσι.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης δείπνο με τον πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο του λευκού Οίκου, η επίσκεψη του Ομπάμα, που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια λόγω των προβλημάτων στις πτήσεις που έχει προκαλέσει η τέφρα από την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι.

Κατά τη διάρκεια εφ’όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου στην Τζακάρτα, ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για τη βελτίωση των σχέσεών τους με τις μουσουλμανικές χώρες.

«Δεν έχουμε βέβαια εξαλείψει ορισμένες παρεξηγήσεις και υποψίες που υπήρχαν, εν τούτοις πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

«Όσον αφορά τις προσπάθειές μας να τείνουμε χείρα φιλίας προς τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστεύω πως είναι ειλικρινείς και διαρκείς», τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της πολιτικής του, έναν χρόνο μετά τη βαρυσήμαντη ομιλία του για την προσέγγιση των δύο αυτών κόσμων στο Κάιρο στις 4 Ιουνίου 2009.

Παράλληλα, επέκρινε την απόφαση των ισραηλινών αρχών να ανεγείρουν νέες κατοικίες για εβραίους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

«Αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν βοηθάει ποτέ όταν πρόκειται για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

«Ανησυχία μου προκαλεί το γεγονός ότι δεν βλέπουμε τις (εμπλεκόμενες) πλευρές να κάνουν μια επιπρόσθετη προσπάθεια για μια πρόοδο, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να συμβιώσει το Ισραήλ ειρηνικά με μία κυρίαρχη Παλαιστίνη», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να επιτύχει και να προοδεύσει οικονομικά, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περιορίσει το Πεκίνο.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής στη Μιανμάρ, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα που υποστηρίζεται από το στρατό, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή