Επιβολή προστίμων στη Siemens ζητεί η Εξεταστική

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 17:44

Νέες βολές κατά της Siemens αλλά και κατά της ελληνικής δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο Σ. Βαλυράκης πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την ομώνυμη υπόθεση.

A- A A+

Νέες βολές κατά της Siemens αλλά και κατά της ελληνικής δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο Σ. Βαλυράκης πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την ομώνυμη υπόθεση και απέστειλε στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης έγγραφο ζητώντας να επιβάλουν στην εταιρεία διοικητικό πρόστιμο, για συμμετοχή των υπαλλήλων της σε οργανωμένο και διασυνοριακό έγκλημα παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και απάτης.

Με επίκληση των νόμων 3251/2004 και 3875/2010 για την ευθύνη νομικών προσώπων για αξιόποινες πράξεις που συνιστούν οργανωμένο έγκλημα με σκοπό να προσποριστούν όφελος για λογαριασμό τους, ζητείται πλέον από την εκτελεστική εξουσία (δεν την δεσμεύει η πρόταση) να ενεργήσει κατά το γράμμα του νόμου επιβάλλοντας πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται περαιτέρω πίεση στη γερμανική εταιρεία να δώσει τα ονόματα των δωροδοκηθέντων, αφού το διοικητικό πρόστιμο είναι το πρώτο βήμα. Στις προβλέψεις των ίδιων νόμων οι διοικητικές ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι τον αποκλεισμό της παραβάτου εταιρείας από αναθέσεις, προμήθειες και διαγωνισμούς, αλλά και την προσωρινή έως δύο χρόνια ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας της, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερωθούν τα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τη σιωπή που τήρησαν και τα τρία ηγετικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας -πρόεδρος, αντιπρόεδρος και επικεφαλής τμήματος διαφάνειας- που εξετάσθηκαν από τους Μόναχο, ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι «ακολούθησαν την ίδια γραμμή της συγκάλυψης».

« Το γεγονός ότι και οι τρεις αξιωματούχοι της εταιρείας παρανομούν μη δίνοντας στοιχεία, σημαίνει ότι η εγκληματική οργάνωση είναι ενεργή και συνεχίζει να εγκληματεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, προσθέτοντας ότι η Siemens σίγουρα γνωρίζει ποιοι δωροδοκήθηκαν «κι αν ακόμη έχουν καεί τα εξτρέ, μπορεί να ρωτήσει τα στελέχη της».

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βαλυράκης έστρεψε τα βέλη του και κατά της σημερινής εφέτου -ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα, κατακρίνοντας το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που έχει ασκηθεί in rem δίωξη για σύσταση συμμορίας για οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα δεν έχουν βγει ούτε τα κατηγορητήρια.

« Θα έπρεπε να είχε καλέσει να καταθέσουν οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας για να βγάλουμε στη συνέχεια ένα ευπρεπές ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος των ανακρίσεων στο Μόναχο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή με την εξέταση του Μίχαελ Κουτσερόϊτερ. Ο πρόεδρος της εξεταστικής δεν θεώρησε ότι ήταν άσκοπα τα ταξίδια αυτά.

«Αυτοί που νομίζουν ότι το καλάθι μας από το Μόναχο είναι μικρό, κάνουν μεγάλο λάθος», σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η κατάθεση Σίκατσεκ «έδεσε» την κατηγορία και της συμμορίας και του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος.

Ήδη χθες τα μέλη της εξεταστικής που ήταν στο Μόναχο κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής γα το νέο αδίκημα του διασυνοριακού εγκλήματος παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και απάτης.

Αύριο πάντως η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου εν ολομελεία για να συζητηθούν τα αποτελέσματα και του χθεσινού ταξιδιού και η εξέταση του προέδρου της εταιρείας Πέτερ Λέσερ. Θεωρείται πάντως βεβαία η πρόταση και για νέα παράταση των εργασιών της επιτροπής που σύμφωνα με το έως τώρα χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να καταθέσει πόρισμα τη ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή