Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 14:19
UPD:14:50
A- A A+

Ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Νοεμβρίου οι παραστάσεις του έργου «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, στο θέατρο Άνεσις, στη θεατρική σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς.

«Το επάγγελμα της κύριας Γουόρεν» γράφτηκε το 1893 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Σω. Αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κα Γουόρεν και την κόρη της, Βίβη. Δυο γυναίκες, δυο δυνατές προσωπικότητες, η Βίβη, μια νέα γυναίκα απόφοιτη και αριστούχος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανακαλύπτει ότι η περιουσία της μητέρας της προέρχεται από το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Αρχικά οι δύο γυναίκες συμφιλιώνονται, αφού η κα Γουόρεν εξιστορεί τις συνθήκες ανέχειας, οι οποίες την οδήγησαν στην πορνεία. Η σύγκρουση όμως, είναι αναπόφευκτη, όταν αποκαλύπτεται ότι επιχείρηση παραμένει ακόμα σε λειτουργία μια και είναι πολύ επικερδής.

Ο Σω θέτει σε αυτό του το έργο μεγάλα ζητήματα, τα κοινωνικά ήθη των καιρών, τη θέση της γυναίκας της μέσης τάξης και την εκμετάλλευση της σ’ ένα κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες. Το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση. Τη διαφθορά του χρήματος σε κάθε κοινωνική μορφή. Την αμφισβήτηση σ’ ένα σύστημα αξιών που εκπορεύεται και καταλήγει πάντα στο χρήμα. Την αμφισβήτηση σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παραπλανά τους νέους ανθρώπους και δεν τους διδάσκει την αληθινή και σκληρή αλήθεια.

Η παράσταση ήταν η τελευταία που σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Βουτσινάς, η παράσταση δεν τοποθετείται χρονικά, αφήνοντας το χρόνο ανοιχτό για να τονιστεί ότι τα σημεία των καιρών είναι πάντα ίδια.

Η μετάφραση είναι του Χρήστου Καρχαδάκη και της Βάσιας Παναγοπούλου, η οποία παίζει μαζί με τους Γιάννη Καρατζογιάννη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ρήγα Αξελό, Γιάννη Αϊβάζη, Δημήτρη Γιαννόπουλο. Τα κοστούμια είναι του Βασίλη Ζούλια και η μουσική του Στέφανου Κορκολή.

Πληροφορίες

Άνεσις, Θεατρική σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς, Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι

Διάρκεια παράστασης 2 ώρες με διάλειμμα

Έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου

Προτεινόμενα για εσάς