Προσωπογραφία του Γκούσταβ Μάλερ

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 13:44
A- A A+

Οραματιστής και δυνάστης. Με τις δύο αυτές έννοιες περιγράφεται ο Γκούσταβ Μάλερ στο νέο βιβλίο του ερευνητή Κωνσταντίνου Φλώρου.

Kαταφεύγοντας ακόμη και σε αδημοσίευτα, ως επί το πλείστον, τεκμήρια, o Kωνσταντίνος Φλώρος διερευνά για πρώτη φορά τις επιμέρους όψεις της προσωπικότητας του Μάλερ, την ακλόνητη πίστη του στην «ιερότητα της τέχνης των ήχων» και την απόλυτη επίγνωση της αποστολής του, την αδιαλλαξία του και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό αλλά και στους άλλους, καθώς και το τεράστιο, ανεξάντλητο απόθεμα της ενέργειάς του.

Μ' αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτονται νέοι συσχετισμοί ανάμεσα στην προσωπικότητα του Μάλερ και στο μουσικό έργο του, πώς, για παράδειγμα, ο ίδιος επιχείρησε να υπερβεί με τη Δέκατη συμφωνία του τη σοβαρή κρίση στον γάμο του με τη νεαρή Alma Schindler, η οποία έτρεφε επίσης συνθετικές φιλοδοξίες, ή, πάλι, πόσο στενά συνδεδεμένη με τη βιογραφία του είναι πρωτίστως η ασματική δημιουργία του, όπως μαρτυρούν, τα Τραγούδια ενός περιπλανώμενου συντρόφου ή το τραγούδι «Έχω χαθεί από τον κόσμο».

Προκύπτει έτσι μια προσωπογραφία του Γκούσταβ Μάλερ πειστική και θεμελιωμένη η οποία αιχμαλωτίζει τόσο τον έμπειρο γνώστη όσο και τον απλό εραστή της μουσικής του Μάλερ.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, Oμότιμος Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, αποκωδικοποίησε τις αρχαιότερες βυζαντινές και σλαβικές μουσικές σημειογραφίες, απέδειξε την Bυζαντινή προέλευση της σημειογραφίας του Γρηγοριανού Μέλους και ανέπτυξε μια μέθοδο σημασιολογικής μουσικής ανάλυσης την οποία εφάρμοσε σε πολυάριθμα έργα διαφόρων συνθετών. Ιδιαίτερη βαρύτητα στις έρευνές του έχει η μουσική του Μεσαίωνα και η μουσική του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Έρφουρτ, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Γκούσταβ Μάλερ του Αμβούργου, επίτιμο μέλος πολλών Ιδρυμάτων και επίτιμος διδάκτωρ πολλών Πανεπιστημίων. Έχει γράψει μέχρι στιγμής 5 τόμους για τον Γκούσταβ Μάλερ. Στις 7 Μαρτίου 2010, η Διεθνής Εταιρεία Γκούσταβ Μάλερ της Βιέννης (Internationale Gustav Mahler Gesellschaft) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Μάλερ ως αναγνώριση του έργου του.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν με ομιλίες οι Γιώργος Ζερβός, Μάρκος Τσέτσος, Γιάννης Φούλιας, Ολυμπία Φράγκου Ψυχοπαίδη.

Πληροφορίες

About, Μιαούλη 18, Ψυρρή, Αθήνα

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Προτεινόμενα για εσάς