Απτές μεταρρυθμίσεις από την Τουρκία ζητεί ο Γρ. Δελαβέκουρας

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 14:54

«Αντικειμενική βάση» για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την έκθεση Προόδου της Τουρκίας.

A- A A+

«Αντικειμενική βάση» για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την έκθεση Προόδου της Τουρκίας, τονίζοντας πως το μήνυμα της ΕΕ προς την Άγκυρα θα πρέπει να είναι ότι ο δρόμος της ένταξης είναι ανοιχτός.

«Ταυτόχρονα, όμως», ξεκαθάρισε, «απαιτείται η πλήρης συμμόρφωσή της προς το κεκτημένο και η υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών, χωρίς εκπτώσεις».

Ο κ. Δελαβέκουρας κάλεσε τη γειτονική χώρα να περάσει «από τις ρητορικές και άνευ αντικρύσματος δηλώσεις, σε απτές μεταρρυθμίσεις», καθώς επίσης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρατήρησε τέλος πως «δεν πρέπει κάποιος να χαϊδεύει τα αυτιά της Τουρκίας» και επεσήμανε την ανάγκη της «ειλικρίνειας», για να σημειώσει εν συνεχεία πως η μετ΄εμποδίων εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας οφείλεται εν πολλοίς και στη δική της «αργή μεταρρυθμιστική πορεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή