Ευρωβουλή: Προτεραιότητες εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 16:32
UPD:16:44
A- A A+

Τις συστάσεις τους προς το Συμβούλιο εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου, παρουσίασαν σήμερα οι ευρωβουλευτές.

Κύριο θέμα ήταν οι διατλαντικές προτεραιότητες της ΕΕ σε σχέση με τη διαχείριση της οικονομικής συνεργασίας, η οποία κρίνεται αναγκαία για την έξοδο από την κρίση, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την εισαγωγή τελών για τους ταξιδιώτες με προορισμό τις ΗΠΑ και τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Βασικά επίσης θέματα είναι οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε για μία ακόμη φορά, με ψήφισμά του, την υποστήριξη του προς την επίτευξη, έως το 2015, μίας διατλαντικής αγοράς απαλλαγμένης από φραγμούς. Εκφράστηκαν, ωστόσο, ανησυχίες για την ύπαρξη διαφορετικών κανόνων μεταξύ των δύο πλευρών, σε ό,τι αφορά τα νέα τρόφιμα, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και την κλωνοποίηση των ζώων, καθώς και για την ανάγκη της αποδοχής της επισήμανσης με μετρικές μόνο μονάδες των προϊόντων της ΕΕ στις ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ακόμη ότι η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής δράσης ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων για την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Βασανιστήρια στο Ιράκ

Η αμφιλεγόμενη αποκάλυψη από την ιστοσελίδα Wikileaks στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ που αφορούν τα εικαζόμενα βασανιστήρια στο Ιράκ προκάλεσε πολλές παρεμβάσεις ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της προηγηθείσας συζήτησης την Τετάρτη.

Στο ψήφισμά της η Ευρωβουλή ζητεί τη διενέργεια διατλαντικής έρευνας προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο θέμα αυτό, αναφέροντας ότι «παρότι γνωρίζει ότι η διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια στρατιωτικών, ανησυχεί έντονα για τις πρόσφατες σοβαρές καταγγελίες ότι υπήρξε παράβλεψη του θέματος της διεξαγωγής βασανιστηρίων στο Ιράκ ζητεί, λοιπόν, να τεθεί το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ με στόχο τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διατλαντικής έρευνας».

Πληρωμή τελών από τους ταξιδιώτες με προορισμό τις ΗΠΑ

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τις σοβαρές ανησυχίες τους για την αποκαλούμενη «Travel Promotion Act» (πληρωμή τέλους από τους ταξιδιώτες με προορισμό της ΗΠΑ τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο προώθησης του τουρισμού των ΗΠΑ) και «τις διακρίσεις που αυτή θεσπίζει, επειδή ισχύει μόνο για επιβάτες που εμπίπτουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ».

Υπογραμμίζουν, ακόμη, τους έντονους προβληματισμούς τους «για την προστασία των δεδομένων επειδή οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται μόνο με μία από τις τέσσερις μεγάλες πιστωτικές κάρτες, οι επιχειρήσεις των οποίων εδρεύουν όλες στις ΗΠΑ». Από τον Ιανουάριο, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι εμπίπτουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα τέλος ύψους 14 δολαρίων, κάθε φορά που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

ΕΕ, ΗΠΑ....και ο υπόλοιπος κόσμος

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν επιπρόσθετα τις προτεραιότητές τους και σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, τις πρόσφατες διαπραγματευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή και την απειλή των πυρηνικών όπλων.

Όσον αφορά στην Ισραηλο-Παλαιστινιακή διένεξη χαιρέτισαν τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν «εντός συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, στην επίτευξη λύσης δύο κρατών (two-state solution) με την ειρηνική και ασφαλή συμβίωση του κράτους του Ισραήλ και ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους». Στο ψήφισμα τους παροτρύνουν, ακόμη, την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανανεώσει την προσωρινή αναστολή της οικοδόμησης οικισμών.

Διαβίβαση δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR)

Η προστασία προσωπικών δεδομένων αποτέλεσε πρόσφατα ένα ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της διαβίβασης τραπεζικών δεδομένων (Παγκόσμια εταιρεία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών-SWIFT).

Μία γενική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την προστασία δεδομένων βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση, καθώς και μία νέα συμφωνία για τη διαβίβαση δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) από τους αερομεταφορείς. Το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει το δικαίωμα της άσκησης βέτο και για τις δύο αυτές συμφωνίες.

Με ξεχωριστό ψήφισμα που κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Ευρωβουλή διατυπώνει τη θέση της ότι τα δεδομένα από τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για εξόρυξη δεδομένων (data mining) και διαμόρφωση εικόνας προσώπου (profiling).

Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν εκ νέου την έκκληση τους προς την Επιτροπή να παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντικειμενικά στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων των επιβατών (PNR) είναι αναγκαίες για την επίτευξη κάθε δεδηλωμένου σκοπού. Ζητούν, ακόμη, από την Επιτροπή να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα είναι λιγότερο παρεμβατικές

Θεωρήσεις Διαβατηρίου-Βίζα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμμένει, τέλος, ότι «η ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτεί ως ενιαία οντότητα το θέμα της προσχώρησης στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσει ότι τα τέσσερα κράτη μέλη της- Βουλγαρία, Κύπρος, Πολωνία και Ρουμανία - που δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα αυτό δεν θα συνάψουν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ προς απόκτηση του καθεστώτος απαλλαγής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή