Ασκηση ετοιμότητας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 17:57
A- A A+

Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση ετοιμότητας, που πραγματοποίησε, όπως κάθε χρόνο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με σκοπό τη δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, καθώς επίσης και την εξάσκηση του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε «Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα», κατά τη διαδικασία στάθμευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το αεροσκάφος της «Olympic Air» εκτέλεσε τακτική πτήση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, με 80 επιβαίνοντες. Μετά την προσγείωση λαμβάνει οδηγίες τροχοδρόμησης, προκειμένου να σταθμεύσει στο προκαθορισμένο σημείο (Α33). Ενώ το αεροσκάφος εισέρχεται στη θέση στάθμευσης, σκάλα εξυπηρέτησης αεροσκάφους το εμβολίζει στην πτέρυγα και την άτρακτο από τη δεξιά πλευρά και στη συνέχεια η σκάλα κατευθύνεται με ανεξέλεγκτη πορεία προς τον χώρο προσωρινής στάθμευσης επίγειου εξοπλισμού, όπου συγκρούεται με τα οχήματα και το προσωπικό, που αναμένουν προς εξυπηρέτηση της πτήσης.

Σύμφωνα με το σενάριο, η σύγκρουση με την πτέρυγα προκαλεί διαρροή και μεγάλη κηλίδα καυσίμου και ο πιλότος προχωρεί σε εκκένωση του αεροσκάφους. Η κατάληξη της κλίμακας στον χώρο προσωρινής στάθμευσης επίγειου εξοπλισμού προκαλεί θύματα (4 νεκρούς και 3 βαριά τραυματίες) και ζημιές που έχουν σαν αποτέλεσμα δημιουργία δεύτερης κηλίδας επικίνδυνου υλικού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα καταφθάνει στο σημείο και διαπιστώνει εκτεταμένη κηλίδα κάτω από την κατεστραμμένη δεξιά πτέρυγα. Η κλίση του εδάφους στο σημείο έχει σαν αποτέλεσμα το καύσιμο να ρέει από την δεξιά πλευρά, κάτω από την άτρακτο, προς την αριστερή πλευρά. Η πόρτα 01L του αεροσκάφους είναι ανοικτή και οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροσκάφος. Στο χώρο προσωρινής στάθμευσης επίγειου εξοπλισμού 7 άτομα κείτονται στο έδαφος ανάμεσα σε συντρίμμια και ταυτόχρονα η κηλίδα που δημιουργήθηκε από τα κατεστραμμένα GSE συνεχώς εξαπλώνεται.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο, συνολικά έξι άτομα τραυματίζονται σοβαρά και 17 ελαφρά, ενώ τέσσερα άνθρωποι από το προσωπικό της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης ανασύρονται νεκροί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή