Σε θέση μάχης για το β΄ γύρο

Αυτοδιοικητικές εκλογές
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 21:12
UPD:23:02
A- A A+

Στην τελική ευθεία μπαίνει η «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών με την αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, αλλά και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, να χτυπά «κόκκινο».

Έκκληση στους πολίτες να μη μείνουν αμέτοχοι στο δεύτερο γύρο απηύθυνε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης και επέκρινε τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς που κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να επιλέξουν «μεταξύ του λευκού, του άκυρου και της αποχής».

«Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, δεν θα μείνει αμέτοχη», δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης. «Δεν θα μείνει αμέτοχη», πρόσθεσε, «γιατί έχει άποψη και θέση, γιατί δεν έχει μάθει να παρακολουθεί αλλά να διαμορφώνει τις εξελίξεις, γιατί ξέρει ότι οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, δεν γίνονται από αυτούς που απέχουν, αλλά από αυτούς που δηλώνουν παρών».

Στον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι ο β' γύρος των εκλογών είναι κορυφαία πολιτική στιγμή αυτής της αναμέτρησης και πως αυτές οι εκλογές ήταν εξαρχής πολιτικές και τώρα γίνονται ακόμα πιο πολιτικές.

Σε δήλωσή του εν όψει του δεύτερου γύρου ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και πάλι στο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώθηκε πλέον ότι ήταν λάθος και πως «οικονομικά δεν απέδωσε και κοινωνικά αδίκησε».

Όπως σημείωσε, όλα τα μεγέθη ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και παρά τις θυσίες που επέβαλε η κυβέρνηση, δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα παρά ελάχιστα. «Και τώρα ετοιμάζουν νέα έκτακτα μέτρα που επίσης δεν θα αποδώσουν αλλά θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά», τόνισε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία.

«Τώρα λοιπόν το ψηφοδέλτιο "κ. Παπανδρέου αλλάξτε πορεία", πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από τις κάλπες. Γιατί τι θέλουμε; Περιφερειάρχες που θα μεταφέρουν την πίεση του μνημονίου στους πολίτες ή περιφέρειες που θα μεταφέρουν την πίεση των πολιτών στην κυβέρνηση;», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η ΝΔ ζήτησε εξαρχής ψήφο ελπίδας.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη και όχι με ασφυξία. «Εμείς δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Σας υποσχόμαστε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου μια ώρα αρχύτερα. Να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να καταπολεμήσουμε την ανεργία και τα λουκέτα, να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να κλείσουμε τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος χωρίς όμως να διαλύσουμε την Ελλάδα», δήλωσε και τόνισε πως τώρα υπάρχει ευκαιρία να σταλεί στην κυβέρνηση μήνυμα «που θα μπορέσουν να αγνοήσουν και πάλι και που δεν θα κάνουν ότι δεν το άκουσαν».

«Μην το κάνετε για οποιοδήποτε κόμμα. Κάντε το για τη χώρα και τα παιδιά σας. Τώρα πια οι εκβιασμοί έχουν καταρρεύσει. Ψηφίστε ελπίδα», κατέληξε.

«Η εσωκομματική ανασφάλεια του κ. Σαμαρά τον οδηγεί για άλλη μια φορά σε κινδυνολογίες και ακρότητες. Υπόσχεται ξανά μηδενισμό του ελλείμματος χωρίς θυσίες, με το γνωστό άγνωστο μαγικό του τρόπο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «με άκρα υποκρισία επικαλείται το μέλλον των παιδιών μας, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να εξαφανίσει. Αφού εγκλημάτησε πάνω στον εθνικό πλούτο, λιποτάκτησε».

Όπως υπογράμμισε, «αυτή την πολιτική της αναλγησίας, πελατειακής διαχείρισης, συγκάλυψης της αλήθειας και ανευθυνότητας πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το έλλειμμα του προηγούμενου έτους».

Αντίθετα, συνέχισε, «η κυβέρνησή μας ανέλαβε να απαλλάξει τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και συνεχίζει να εργάζεται για το ξεπέρασμα της κρίσης».

«Εμείς ξέρουμε και σήμερα έχουμε δεσμευθεί να μην υπάρξει νέο μέτρο που να αγγίζει τα εισοδήματα και τις συντάξεις των πολιτών. Κάνοντας πια σωστή, ορθολογική και διαφανεί διαχείριση. Συνεχίζοντας τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, όπως του Καλλικράτη», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός ήδη επέλεξε τη σταθερότητα της χώρας» και κάλεσε «τους πολίτες αυτή την Κυριακή να επιλέξουν τους Δημάρχους και αιρετούς Περιφερειάρχες που πίστεψαν και πιστεύουν στην πραγματική αποκέντρωση, στην εξουσία κοντά στον πολίτη, στην επανάσταση του Καλλικράτη. Και όχι αυτούς που καταψήφισαν και αντιστέκονται σε κάθε μεγάλη αλλαγή για τη χώρα».

Ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κάλεσε τον κ. Πεταλωτή να μην κουράζεται αδίκως, καθώς, όπως είπε, «ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει αλήθεια. Και τα συμπεράσματά του αυτά, θα τα εκφράσει με την ψήφο του στην κάλπη της Κυριακής».

«Το μήνυμα για αλλαγή πολιτικής της πρώτης Κυριακής θα ολοκληρωθεί μεθαύριο. Και θα είναι πιο ηχηρό και πιο έντονο», τόνισε.

Δήμος Αθήνας

Ολομέτωπη επίθεση τόσο από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη, όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά δέχεται ο έτερος υποψήφιος στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας Νικήτας Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υποψηφίου δημάρχου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Κακλαμάνης καταφεύγει πλέον στη γκρίζα προπαγάνδα».

«Με τη βοήθεια κέντρων που χρόνια τώρα διακρίνονται στην παραγωγή λάσπης, ο απερχόμενος δήμαρχος επιχειρεί για μία ακόμη φορά ευθεία παραπλάνηση των δημοτών», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Διαδίδει και πάλι μια εικονική πραγματικότητα, αυτή τη φορά όχι για την κατάσταση της πόλης αλλά για το ποιοι ευθύνονται για την κρίση στην Αθήνα. Τις δικές του ευθύνες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και πάλι τις αποφεύγει. Δεν θα πετύχει τον στόχο του. Την Κυριακή ανοίγει μια νέα σελίδα για την Αθήνα».

«Οι μάσκες έπεσαν. Η ακροδεξιά απέκτησε και στο δεύτερο γύρο υποψήφιο. Με φαιά και μισαλλόδοξα επιχειρήματα επιτίθεται στο Γιώργο Καμίνη και στην πόλη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της Δημοκρατική Αριστερά, καλώντας να αποκρουστεί ο σκοταδισμός και να εκλεγεί δήμαρχος ο Γιώργος Καμίνης.

«Το αποτέλεσμα είναι ευθύνη κάθε δημοκρατικού πολίτη. Οι αναμετρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι τελικά αναμετρήσεις για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό μέλλον των δυο μεγάλων πόλεων», καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά.

Δήμος Πειραιά

Την ανάγκη να πάρει η νέα γενιά επάνω της την υπόθεση της διεκδίκησης αυτών που αξίζει ο Πειραιάς, υπογράμμισε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μίχας και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πολιτών - Καθαρή Συμμαχία» που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» Βασίλης Μιχαλολιάκος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ ολοκλήρωσε το πρωί την προεκλογική του εκστρατεία, πραγματοποιώντας συνάντηση με τους εργαζόμενους του δήμου στον τομέα της καθαριότητας.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επανέλαβε στους εργαζόμενους το πρόγραμμά του για να καθαρίσει ο Πειραιάς από τα σκουπίδια και τους κάλεσε να συμπαρασταθούν γιατί, όπως είπε, εάν εκλεγεί δήμαρχος τους θέλει σύμμαχους στο πλευρό του και όχι απέναντί του.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιας δημάρχου Πειραιά, προκάλεσε ο ισχυρισμός του υποψηφίου του Γιάννη Μίχα για την παρουσία στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος σε περιοδεία του.

«Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, (ο κ. Μίχας) προσπάθησε να θολώσει την κρυστάλλινη γραμμή του ΚΚΕ για το β’ γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών, επικαλούμενος ψευδώς ότι σε περιοδεία του τον συνόδευσαν στελέχη του ΚΚΕ», τόνισε η κ. Παντελάκη και πρόσθεσε: «Παλιά τους τέχνη κόσκινο για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η προβοκάτσια, ο γκεμπελισμός. Επιχειρούν και με τον τρόπο αυτό να κλέψουν ψήφους υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, που βρίσκεται στο ίδιο αντιλαϊκό χαράκωμα με τη ΝΔ».

«Κανένας κομμουνιστής δεν στηρίζει τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ ή άλλους», ξεκαθάρισε η κ. Παντελάκη και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καταψήφιση των συνδυασμών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο στο δήμο Πειραιά όσο και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ψήφο με τα κριτήρια της ηθικής των προσώπων και της αξιοπιστίας των προγραμμάτων των υποψηφίων προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για το δήμο Πειραιά.

«Με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως κάθε φορά διαμορφώνεται, προτείνουμε στους συνδημότες μας θετική ψήφο προς ό.τι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την κοινωνική πρόοδο, την αλληλεγγύη και την προοπτική για έξοδο του Πειραιά από το σημερινό τέλμα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η μάχη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας των Μ. Μπόλαρη και Π. Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία.

Να απαντήσεις στις καταγγελίες για «έργα μαϊμού» στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, διότι η σιωπή σημαίνει «ενοχή», κάλεσε τον Π. Ψωμιάδη, ο αντίπαλος του ο Μάρκος Μπόλαρης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε ότι ο ίδιος μίλησε πολιτικά για το ζήτημα και από Δευτέρα είναι υπόθεση της δικαιοσύνης.

Χαρακτήρισε τον κ. Ψωμιάδη «πανικόβλητο» και τον κατηγόρησε ότι δίνει υποσχέσεις για δουλειά σε άνεργους νέους. Τόνισε, ακόμα, ότι υπάρχει «ανοιχτός λογαριασμός» σχετικά με τις παραχωρήσεις οικοπέδων από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, που εμπλέκονται στην υπόθεση Βατοπεδίου και κάλεσε τον κ. Ψωμιάδη να δώσει απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου στον αντίπαλό του, παρατήρησε ότι το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βελόπουλος εκτόξευε κατηγορίες εναντίον του έως σήμερα νομάρχη Θεσσαλονίκης για θέματα αδιαφάνειας.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ψωμιάδη. «Ο κ. Μπόλαρης και το «Μέτωπο Λάσπης» που εκπροσωπεί είναι φανερό ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο κιτρινισμός δεν είναι πρόοδος. Εμείς ενώνουμε και δεν διχάζουμε. Τη Δευτέρα, η Κεντρική Μακεδονία μας χρειάζεται όλους. Οι πολίτες μας έκριναν την πρώτη Κυριακή. Με μεγαλύτερη ψυχραιμία θα μας κρίνουν και τη δεύτερη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Λάσπης κ. Μπόλαρης συμπεριφέρεται ως κομματάρχης του ’50, επιχειρώντας να παραπλανήσει τους πολίτες και να υφαρπάξει την ψήφο του με ασύστολα ψεύδη», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, κάλεσμα συμμετοχής στο β’ γύρο των εκλογών απηύθυνε -εκ μέρους της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του νομού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, κατηγόρησε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη ότι κάνει «μαύρη διαφήμιση» εις βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, την οποία χαρακτήρισε «κωμική». Σχολιάζοντας εξάλλου την εξαγγελία του κ. Μπόλαρη για δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, παρατήρησε πως αν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να γίνει υπουργός Εργασίας.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Παράλληλα ο κ. Βαρτζόπουλος κατηγόρησε τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ότι τις τελευταίες μέρες αποφεύγει τον δημόσιο διάλογο με τον Κώστα Γκιουλέκα.

Ο κ. Μπουτάρης δέχθηκε σήμερα και τα πυρά του ΛΑΟΣ, με αφορμή δηλώσεις του στη ΝΕΤ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε τον κ. Καρατζαφέρη και το κόμμα του «φασιστοειδή».

«Ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ευθέως και ξεκάθαρα ότι πρόκειται για σοβαρό και υπεύθυνο Αρχηγό και Κόμμα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΛΑΟΣ.

«Ο κ. Μπουτάρης έχει πει πολύ χειρότερα για την κ. Χ. Αράπογλου που την διαδέχθηκε στο Δημοτικό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, για τον Νομάρχη Π. Ψωμιάδη, για τον Δήμαρχο κ. Β. Παπαγεωργόπουλο και πολλούς άλλους», υπογραμμίζει ο ΛΑΟΣ και διερωτάται: «Αραγε ομιλεί το πνεύμα ή το οινόπνευμα;».

Εν τω μεταξύ, τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης εξέφρασε από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μάτης.

Ο κ. Μάτης επισήμανε ότι η παράταξή του είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε ότι ο κ. Μπουτάρης πρέπει να εκφράσει αυτό το ρεύμα της αλλαγής χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονεία, ενώ του ευχήθηκε να εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου ως δήμαρχος, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους και εν όψει των κρίσιμων αναμετρήσεων σε Αθήνα, Πειραιά.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εξάλλου συνάντηση με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δ. Δράκο είχε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οπως είπε, διαπίστωσε «ένα κύμα αναγνώρισης και στήριξης της προσπάθειας που κάνει σε ολόκληρη την περιφέρεια και η οποία θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή».

«Το μέλλον της Πελοποννήσου προοιωνίζεται καλύτερο. Σε λίγο καιρό θα δοκιμαστεί στην πράξη ένας θεσμός που ξεκινάει αδύναμος, αλλά θα ισχυροποιηθεί από την εμπειρία, τη γνώση αλλά και το πάθος του Δημήτρη Δράκου και των συνεργατών του να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Την ίδια ώρα, τη στήριξη του στον Πέτρο Τατούλη υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κατασκευάζει σενάρια περί δήθεν αντιπαλότητάς του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία η υποστήριξη της υποψηφιότητας Τατούλη, ήταν το πρώτο στέλεχος στη συγκεκριμένη περιφέρεια, που γραπτά δήλωσε ότι συντάσσεται με την άποψη του κόμματός του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή