Αντίστροφη μέτρηση για τον επαναληπτικό γύρο

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010 11:59
UPD:20:46
A- A A+

Με υψηλούς τόνους έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας κομμάτων και υποψηφίων, ενώ το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην αυριανή τελική αναμέτρηση στις 11 περιφέρειες και τους 221 δήμους της χώρας που εκλέγουν την Κυριακή τους νέους τους τοπικούς άρχοντες.

Πολιτικά χαρακτηριστικά απέδωσε για μία ακόμη φορά στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας την αυριανή ψηφοφορία «κορυφαία πολιτική στιγμή της αναμέτρησης».

Αυτές οι εκλογές ήταν εξαρχής πολιτικές και τώρα γίνονται ακόμα πιο πολιτικές, τόνισε σε χθεσινή του δήλωση, ενώ αναφερόμενος στο Μνημόνιο επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε πλέον ότι ήταν λάθος και πως «οικονομικά δεν απέδωσε και κοινωνικά αδίκησε».

Προειδοποίησε ακόμη ότι έρχονται νέα έκτακτα μέτρα, προσθέτοντας ότι αυτά όχι μόνο δε θα αποδώσουν, αλλά θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά. «Τώρα λοιπόν το ψηφοδέλτιο "κ. Παπανδρέου αλλάξτε πορεία", πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από τις κάλπες. Γιατί τι θέλουμε; Περιφερειάρχες που θα μεταφέρουν την πίεση του μνημονίου στους πολίτες ή περιφέρειες που θα μεταφέρουν την πίεση των πολιτών στην κυβέρνηση;», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η ΝΔ ζήτησε εξαρχής ψήφο ελπίδας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη και όχι με ασφυξία. «Εμείς δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Σας υποσχόμαστε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου μια ώρα αρχύτερα. Να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να καταπολεμήσουμε την ανεργία και τα λουκέτα, να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να κλείσουμε τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος χωρίς όμως να διαλύσουμε την Ελλάδα», δήλωσε και τόνισε πως τώρα υπάρχει ευκαιρία να σταλεί στην κυβέρνηση μήνυμα «που θα μπορέσουν να αγνοήσουν και πάλι και που δεν θα κάνουν ότι δεν το άκουσαν».

«Μην το κάνετε για οποιοδήποτε κόμμα. Κάντε το για τη χώρα και τα παιδιά σας. Τώρα πια οι εκβιασμοί έχουν καταρρεύσει. Ψηφίστε ελπίδα», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σήμερα στο νομό Μεσσηνίας. Το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ επισκέφθηκε και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, προκειμένου να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Ακολούθως, μετέβη στο εκλογικό τμήμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Δ. Δράκου, όπου συνομίλησε με ψηφοφόρους.

Γ. Πεταλωτής: Kινδυνολογίες και ακρότητες

Για κινδυνολογίες και ακρότητες, υπό την πίεση της εσωκομματικής του ανασφάλειας κατηγόρησε από την πλευρά του τον πρόεδρο της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «υπόσχεται ξανά μηδενισμό του ελλείμματος χωρίς θυσίες, με το γνωστό άγνωστο μαγικό του τρόπο».

«Με άκρα υποκρισία», πρόσθεσε, «επικαλείται το μέλλον των παιδιών μας, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να εξαφανίσει. Αφού εγκλημάτησε πάνω στον εθνικό πλούτο, λιποτάκτησε».

Επισήμανε ακόμη ότι αυτή η πολιτική «αναλγησίας, πελατειακής διαχείρισης, συγκάλυψης της αλήθειας και ανευθυνότητας» της ΝΔ είναι που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. «Αυτό είναι το έλλειμμα του προηγούμενου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φοβούνται την αποχή

Στο μεταξύ, έκκληση στους πολίτες να μη μείνουν αμέτοχοι στο δεύτερο γύρο απηύθυνε την Παρασκευή ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης και επέκρινε τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς που κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να επιλέξουν «μεταξύ του λευκού, του άκυρου και της αποχής».

«Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, δεν θα μείνει αμέτοχη», δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης. «Δεν θα μείνει αμέτοχη», πρόσθεσε, «γιατί έχει άποψη και θέση, γιατί δεν έχει μάθει να παρακολουθεί αλλά να διαμορφώνει τις εξελίξεις, γιατί ξέρει ότι οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, δεν γίνονται από αυτούς που απέχουν, αλλά από αυτούς που δηλώνουν παρών».

Οι κρίσιμες μονομαχίες

Μάχη στήθος με στήθος αναμένεται να δώσουν αύριο οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, στους δήμους και τις Περιφέρειες που θα κρίνουν τις εντυπώσεις στον δεύτερο και τελικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση της αναμέτρησης Γιάννη Σγουρού και Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής , όπου ρόλο κλειδί αναμένεται να παίξουν οι ψήφοι του Γιάννη Δημαρά (είχε συγκεντρώσει 15% στον πρώτο γύρο).

Στο Δήμο Αθηναίων, ο Γ. Καμίνης, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 28,28% προσδοκά στην ενίσχυσή του από το χώρο της Αριστεράς, ενώ στη διατήρηση των δυνάμεων του ελπίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης, που την περασμένη Κυριακή συγκέντρωσε 34,97%.

Μονομαχία αναμένεται και στον Πειραιά, όπου από τη μια ο Γ. Μίχας (29,61%) ελπίζει να κερδίσει την ψήφο των υποστηρικτών του αείμνηστου Ν. Λεγάκη και από την άλλη ο Β. Μιχαλολιάκος (23,08%), έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Μαντούβαλου.

Άλλη μια σκληρή μάχη θα δοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στη συμπρωτεύουσα, ο εκλεκτός της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας (που συγκέντρωσε 37,91% στο πρώτο γύρο) με τη στήριξη πλέον και του ΛΑΟΣ αναμετράται με τον Γιάννη Μπουτάρη (33,58%). Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τόσο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και των Οικολόγων Πράσινων.

Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας στις 11:30 το πρωί θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς θα ψηφίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 41ο και 42ο δημοτικό σχολείο Αθήνας στου Γκύζη, ενώ στο ίδιο σχολείο θα ψηφίσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Στο 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ψηφίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και τέλος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 12.30 το μεσημέρι στο 27ο και 30ο Δημοτικό σχολείο στην Κυψέλη.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας θα ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή