Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 13:43
UPD:18:37
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

A- A A+

Ξεκαθαρίζει σε λίγες ώρες το τοπίο στις 11 περιφέρειες και τους 221 δήμους της χώρας, στα εκλογικά κέντρα των οποίων προσέρχονται από το πρωί οι πολίτες, προκειμένου να επιλέξουν τους νέους τους αιρετούς άρχοντες. Η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Μικρά προβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές, σημειώθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών σε μεμονωμένα εκλογικά κέντρα, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται στις 11 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς οι δύο εξέλεξαν περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, και σε 221 από τους 325 Δήμους. Στις μονομαχίες που ξεχωρίσουν εντάσσονται οι τρεις μεγάλοι δήμοι της χώρας, (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), καθώς και πέντε Περιφέρειες (Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου).

Σκληρή μάχη δίνουν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, στους δήμους και τις Περιφέρειες που θα κρίνουν τις εντυπώσεις στον τελικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση της αναμέτρησης Γιάννη Σγουρού και Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής , όπου ρόλο κλειδί αναμένεται να παίξουν οι ψήφοι του Γιάννη Δημαρά.

Στο Δήμο Αθηναίων, ο Γ. Καμίνης, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 28,28% προσδοκά στην ενίσχυσή του από το χώρο της Αριστεράς, ενώ στη διατήρηση των δυνάμεων του ελπίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης, που την περασμένη Κυριακή συγκέντρωσε 34,97%.

Μονομαχία αναμένεται και στο Δήμο Πειραιά, όπου από τη μια ο Γ. Μίχας (29,61%) ελπίζει να κερδίσει την ψήφο των υποστηρικτών του αείμνηστου Ν. Λεγάκη και από την άλλη ο Β. Μιχαλολιάκος (23,08%), έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Μαντούβαλου.

Μάχη στήθος με στήθος θα δοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο εκλεκτός της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας (που συγκέντρωσε 37,91% στο πρώτο γύρο) με τη στήριξη πλέον και του ΛΑΟΣ αναμετράται με τον Γιάννη Μπουτάρη (33,58%). Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τόσο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και των Οικολόγων Πράσινων.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα για την εκλογική αναμέτρηση αναμένονται από την εταιρία Singular – Logic μέσω του συστήματος SRT, στις 9.30 με 10 μ.μ. Μιλώντας το Σάββατο στην κρατική τηλεόραση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Καρακαδάς εκτίμησε ότι μια πρώτη εικόνα θα έχουμε στα ίδια χρονικά πλαίσια με την προηγούμενη Κυριακή ή και λίγο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες ψηφίζουν στα ίδια τμήματα, όπως και την περασμένη Κυριακή, ενώ δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.

Επιπλέον, όπως και στον α΄ γύρο, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι ομογενείς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, είναι η αστυνομική ταυτότητα, ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αστυνομίας, ή το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή