Ντέρμπι στους τρεις μεγαλύτερους δήμους

Επεσε η αυλαία των αυτοδιοικητικών εκλογών
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 19:00
UPD:20:34
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

A- A A+

Μάχη στήθος με στήθος στους τρεις μεγαλύτερους δήμους (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη) προμηνύουν δημοσκοπήσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η αποχή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, παρά τις εκκλήσεις για συμμετοχή των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα της GPO για το Mega δίνει από 50% σε κάθε υποψήφιο για τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, από 50% δίνει στους υποψήφιους του Δήμου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και Γ. Καμίνη. Από 50% στους υποψήφιους του Δήμου Πειραιώς Γ. Μίχα και Β. Μιχαλολιάκο και από 50% στους υποψήφιους του Δήμου Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκα και Γ. Μπουτάρη.

Οριακές διαφορές για το δήμο Αθήνας αλλά και για το δήμο Πειραιά δίνει και η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1. Και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alco Κώστας Παναγόπουλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το αποτέλεσμα στους τρείς μεγάλους δήμους της χώρας, με το επιχείρημα ότι θα είναι απολύτως οριακή η εκλογή.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας για το Alter, η εκτίμηση ψήφου για την Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύει νικητή τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό, με ποσοστό από 53-57%, έναντι 43-47% που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Ανάλογη εικόνα δίνει και δημοσκόπηση της GPO για το Mega. Ο κ. Σγουρός συγκεντρώνει 53,7%, έναντι 46,3% του κ. Κικίλια, ενώ και επικρατέστερος είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΑΝΤ1.

Η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 δίνει προβάδισμα στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον «Καλλικράτη» εστιάζει η κυβέρνηση

Στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του δεύτερου γύρου των εκλογών επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «σήμερα, οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν τα καταλληλότερα πρόσωπα που θα οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες στη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης, την εποχή του Καλλικράτη».

Όπως επεσήμανε, «την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες με ψήφο ευθύνης και ωριμότητας επέλεξαν τη σταθερότητα και την πορεία σωτηρίας της χώρας, απορρίπτοντας την ανευθυνότητα και την ανέξοδη ρητορεία».

Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί ουσιώδη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο νέο αυτοδιοικητικό και αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας».

Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, «ο ρόλος των νεοεκλεγέντων αιρετών αντιπροσώπων είναι σημαντικότατος, καθώς καλούνται να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη μετάβαση της χώρας σε ένα διαφορετικό μέλλον».

Τόνισε ακόμη ότι «ευθύνη όλων των δυνάμεων είναι η συνεργασία με τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση για την αλλαγή του κράτους αλλά και της σχέσης κράτους- πολίτη», προσθέτοντας πως στον αγώνα που δίνει σήμερα η κυβέρνηση θέλει στο πλευρό της την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες όλων μας. Για να κάνουμε πράξη όλες τις μεγάλες αλλαγές», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρωταγωνίστρια και πάλι η αποχή

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Ιωάννινα όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, επισήμανε πως «η δημοκρατία θέλει αγώνες» και μέμφθηκε αυτούς που, όπως υποστήριξε, πιστεύουν ότι η οργή τους μπορεί να εκφραστεί από τον καναπέ ή θεωρούν ότι με το να κλείνονται στο σπίτι μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Ιωάννινα όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, επισήμανε πως «η δημοκρατία θέλει αγώνες» και μέμφθηκε αυτούς που, όπως υποστήριξε, πιστεύουν ότι η οργή τους μπορεί να εκφραστεί από τον καναπέ ή θεωρούν ότι με το να κλείνονται στο σπίτι μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα.

Η αποχή είναι το μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει όλους μας, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πάνος Γερουλάνος στο Alter, ενώ και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στη ΝΕΤ, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την αύξηση της αποχής, ειδικά στους νέους.

Και σε αυτές τις εκλογές αναδεικνύεται μια απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας, ιδίως από τους νέους ανθρώπους, σημείωσε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου μιλώντας στη ΝΕΤ. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ανέφερε πως η ΝΔ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη. Και σήμερα πιστεύουμε ότι ο χάρτης θα είναι μπλε, χωρίς φυσικά αυτό να μας εφησυχάζει, αντίθετα μεγαλώνει η ευθύνη μας, πρόσθεσε.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα, σε μια διαδιασία που εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από τη Singular - Logic μέσω του συστήματος SRT, αναμένονται στις 9.30 με 10 το βράδυ.

Επαναληπτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 11 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς οι δύο εξέλεξαν περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, και σε 221 από τους 325 Δήμους. Στις μονομαχίες που ξεχωρίζουν εντάσσονται οι τρεις μεγάλοι δήμοι της χώρας, (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), καθώς και πέντε Περιφέρειες (Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή