Προσδοκίες και εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 17:01
UPD:18:36

A- A A+

Τα τελικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που επιφύλαξαν σε άλλους ευχάριστες και σε άλλους δυσάρεστες εκπλήξεις, αποκωδικοποιούν τα κομματικά επιτελεία, έχοντας πλέον στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην επόμενη ημέρα.

Η πλάστιγγα των περιφερειακών εκλογών έγειρε υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει οκτώ από τις 13 Περιφέρειες και συγκεκριμένα τις: Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Η ΝΔ είτε μόνη της, είτε με συνεργασίες επικράτησε σε πέντε περιφέρειες. Πρόκειται για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι στιγμές ωστόσο που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της χθεσινής αναμέτρησης ήταν η «αλλαγή φρουράς» στα μέχρι πρότινος απόρθητα «κάστρα» των δύο μεγάλων κομμάτων: τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με τους κ.κ. Καμίνη, Μιχαλολιάκο και Μπουτάρη αντίστοιχα να «κλέβουν» τη νίκη από τους αντιπάλους τους.

Κερδίσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε την Αθήνα, είναι μια νίκη των πολιτών της Αθήνας, δήλωσε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Ο κ. Καμίνης διαβεβαίωσε πως η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες «αυτών που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά μας ψήφισαν στο δεύτερο, καθώς και στις προσδοκίες εκείνων που δεν μας ψήφισαν».

Γ. Καμίνης: Νίκη των πολιτών της Αθήνας

Γ. Καμίνης: Νίκη των πολιτών της Αθήνας

Ο πειραϊκός λαός ανταποκρίθηκε στο όραμά μας, δήλωσε από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας πως θα επιχειρήσει τη μεγίστη δυνατή συναίνεση με όλους τους συνδυασμούς και τους φορείς της πόλης.

Β. Μιχαλολιάκος: Ο Πειραιάς ξαναβρίσκει την ελπίδα του

Β. Μιχαλολιάκος: Ο Πειραιάς ξαναβρίσκει την ελπίδα του

Aνοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο, η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στην παρακμή, τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης και έκανε λόγο για ιστορική νίκη για την πόλη που ανήκει σε όλους.

Γ. Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στην παρακμή

Γ. Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στην παρακμή

Την εκτίμηση ότι οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την ισχυρή βούλησή τους για ανατροπές σε όλους τους τομείς, επιλέγοντας τη συνέχιση της σταθερότητας μέσα από πρόσωπα που θα αναλάβουν την υλοποίηση του «Καλλικράτη», έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός έδειξε ότι διαθέτει πολύ μεγάλη ωριμότητα και από τη στιγμή που έχει δείξει πώς πορεύεται, θα πρέπει επιτέλους και οι πολιτικές δυνάμεις να το ακολουθήσουν».

«Αλλά επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθούν ότι με το να βάζουν πλαστά διλήμματα, δεν οδηγεί πουθενά και το μάθημα αυτό το πήραν και από τις χτεσινές εκλογές», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ποιος παίρνει τα μηνύματα και ποιος όχι.

«Χρειάζεται συναίνεση και εθνική συνεννόηση», συνέχισε ο κ. Πεταλωτής και επεσήμανε ότι «όσοι μπορούν να το αντιληφθούν, θα πρέπει να λάβουν τις ευθύνες τους» και ότι «θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Επισήμανε ακόμη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία σταθερότητας και εξόδου από την κρίση, για την οποία, όπως είπε, έχει και την εντολή του ελληνικού λαού.

Σε επίπεδο κομμάτων, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σχολίασε αποτιμώντας τα χθεσινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι το κυβερνών κόμμα πήρε μια συνδυαστική έγκριση, σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, «στις εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις εκείνες που πραγματικά θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Αναφερόμενος εξάλλου στην αποχή τόνισε ότι είναι ένα μέγεθος υπολογίσιμο, το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, προσθέτοντας ότι «καμία κοινωνία δεν προχωρά, εάν οι πολίτες δεν συμμετέχουν».

Στη ΝΔ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά για την αξιολόγηση και την αποτίμηση του αποτελέσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται θετικό, καθώς, όπως επισημαίνεται, σε επίπεδο περιφερειών η παράταξη κερδίζει πέντε περιφέρειες, όταν ένα χρόνο πριν και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 δεν θα έπαιρνε ούτε μία.

Τονίζεται μάλιστα πως ακόμα και εκεί όπου χάνει στο δεύτερο γύρο, η ΝΔ ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά της.

«Η ΝΔ και οι επιλογές του Αντώνη Σαμαρά δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκεί που ήταν στη γωνία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και εκτίμησε πως «το μήνυμα αυτό εστάλη»

Παρουσίασε ακόμη τρεις χάρτες με τα αποτελέσματα στις νομαρχίες της χώρας στις βουλευτικές εκλογές του 2009, αλλά και στον πρώτο και δεύτερο γύρω των φετινών εκλογών, επισημαίνοντας πως οι νομαρχίες είναι η διοικητική διάταξη της χώρας σήμερα. «Αν γίνονταν εθνικές εκλογές αύριο, με αυτές τις περιφέρειες θα γίνονταν οι εκλογές, με το ισχύον σύστημα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αποχής, χαρακτήρισε το μήνυμα των εκλογών πολυσύνθετο, θεωρώντας ότι έχει καταγραφεί μία συνολικότερη δυσπιστία στο πολιτικό σύστημα. «Η ΝΔ σε ό,τι την αφορά έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί» πρόσθεσε, επισημαίνοντας όμως ότι η υψηλή αποχή εμπεριέχει και μία απορριπτική στάση στο εκβιαστικό δίλλημα που έθεσε μέχρι το τέλος το ΠΑΣΟΚ.

Για τις ήττες της ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τόνισε πως υπάρχουν τοπικά χαρακτηριστικά που επηρέασαν το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως και στους δύο δήμους η κεντροδεξιά είχε την ηγεσία για περισσότερο από μία εικοσαετία, κάτι που προφανώς δημιούργησε κόπωση στους ψηφοφόρους.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει δυσφορία από το γεγονός ότι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δεν στήριξαν όσο θα έπρεπε υποψηφίους του κόμματος στη χώρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η ΝΔ ερευνά το αποτέλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις για να έχει πλήρη εκτίμηση για το πώς διαμορφώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα.

Όσον αφορά την πρόσκληση το πρωθυπουργού για συναίνεση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε μία υποθετική ερώτηση, για κάτι που φέρεται να επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει, υπενθύμισε, όμως, πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν πως θα στηρίξει τα όποια μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση, όχι, όμως, νέα σκληρά μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ σχολίασε ότι «τα περί μνημονίου και αντιμνημονίου απεδείχθησαν αρκούντως ρευστά», συμπληρώνοντας ότι μέτρησαν οι σωστές επιλογές. «Και αυτές», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, «ήταν ο τρόπος σκέψης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του οποίου οι τελικές επιλογές ήταν νικηφόρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία».

«Η Δημοκρατική Αριστερά κατέγραψε την παρουσία της στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ολόκληρη την Ελλάδα με σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή των κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη.

Φ. Κουβέλης: Οι υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη αποδείχτηκε ότι είχαν δυναμική

Φ. Κουβέλης: Οι υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη αποδείχτηκε ότι είχαν δυναμική

«Η Δημοκρατική Αριστερά αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το νικηφόρο αποτέλεσμα που υπήρξε, τόσο στο Δήμο της Αθήνας, όσο και στο Δήμο της Θεσσαλονίκης», τόνισε. «Οι υποψηφιότητες του κ. Καμίνη, αλλά και του κ. Μπουτάρη αποδείχτηκε ότι είχαν δυναμική γιατί απευθυνόντουσαν στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Παραινέσεις ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, EΣΑ και ΕΣΘ

Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν στην πράξη τα μηνύματα του λαού, ο οποίος «με την ψήφο του και την αποχή του, προειδοποίησε το πολιτικό σύστημα ότι απαιτεί περισσότερη ευθύνη, ουσία και σοβαρότητα», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Με τη στάση του μπροστά στις κάλπες ο λαός μας δεν χαρίστηκε σε κανέναν», τόνισε σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Πρωταρχικά όμως αποστασιοποιήθηκε από κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού του σε άγονα μέτωπα και αδιέξοδη άρνηση. Είναι ανάγκη να εισακουστεί στην πράξη».

Επτά προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της Αττικής παρουσίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, καλώντας τους νεοεκλεγέντες να αναλάβουν άμεσα δράση.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιφέρειας Αττικής συγχαίρει τόσο το νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Σγουρό, το νέο Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, καθώς και όλους τους άλλους εκλεγέντες Δημάρχους των Δήμων της περιφέρειας Αττικής, και τους καλεί άμεσα να αναλάβουν δράση, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και να αναδειχθεί η Αττική σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της πόλης και των αγορών της ζητεί από τους νεοκλεγέντες Γ. Καμίνη και Γ. Σγουρό, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΣΑ, οι εκλογές για τις Περιφέρειες και τους Δήμους τελείωσαν και μαζί με εκείνες τελείωσε και η περίοδος χαλαρότητας, που είχε ξεκινήσει πολύ πριν την προεκλογική περίοδο.

Ο ΕΣΑ εφιστά την προσοχή των νέων αιρετών αρχόντων της πόλης σε θέματα άμεσης προτεραιότητας, που όπως εξηγεί είναι: το παράνομο εμπόριο, η εγκληματικότητα, η παραβατικότητα, η τροφοδοσία των επιχειρήσεων, το φορολογικό, το νομοθετικό και το αναπτυξιακό πλαίσιο.

Εκκληση στους νέους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες να συμβάλλουν με κοινή προσπάθεια στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, δίνοντας το έναυσμα μιας αναπτυξιακής προοπτικής, απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, για το εμπόριο δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος. «Την επόμενη του εκλογικού αποτελέσματος, το εμπόριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως και οι λοιπές παραγωγικές τάξεις, αγωνίζεται να επιβιώσει, παλεύοντας, άνισα, στις αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, αναμένει από τους αιρετούς άρχοντες να προχωρήσουν, με συναίνεση όλων των κοινωνικών ομάδων, με ταχύτητα, τόλμη και ρεαλισμό τις πολιτικές παρεμβάσεις τους, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή