«Η Αμερική ανακυκλώνει» ή μήπως... όχι και τόσο;

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 21:50
A- A A+

Από το 1997 και κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου «Η Αμερική Ανακυκλώνει». Είναι ο τίτλος πρωτοβουλίας της ΜΚΟ “Keep America Beautiful” («Διατηρήστε Όμορφη την Αμερική»), η οποία χρόνο με το χρόνο φαίνεται πως αγγίζει όλο και περισσότερους με το μήνυμά της για λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές.

Μόνο για φέτος έχουν προγραμματιστεί πάνω από 2.000 εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, στην πλειονότητά τους με άξονα την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, χαρτιού και άλλων αγαθών. «Η ανακύκλωση είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, να εξοικονομήσει ενέργεια και να προστατεύσει τους φυσικούς πόρους», λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Μάθιου Μακένα.

Πράγματι, ο βαθμός στον οποίο οι Αμερικανοί ανακυκλώνουν φαίνεται πως έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, το 1960 ανακυκλώνονταν το 7,7% των απορριμάτων. Το ποσοστό ανήλθε στο 17% το 1990, ενώ φέτος άγγιξε το 33%. Ωστόσο, κατά την υπηρεσία πάντα, θα πρέπει να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά παράγονται δύο κιλά απορριμάτων ανά άτομο και τα περισσότερα είναι ανακυκλώσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται κατά 10% των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Γερμανοί έχουν την πρωτιά ανακυκλώνοντας σχεδόν τα μισά (δημοτικά) απορρίματά τους, τελευταίοι είναι οι Ρουμάνοι με μόλις 1%, ενώ το ποσοστό των σκουπιδιών που ανακυκλώνονται στη χώρα μας ανέρχεται στο 21%, ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το μέσο όρο.

«Πιο έξυπνες επιλογές για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον»

«Κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές, καταναλώνοντας λιγότερο, ξαναχρησιμοποιώντας κάτι και ανακυκλώνοντας, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει σε ένα υγιέστερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον», λέει ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας Μάθι Στάνισλαους και προτείνει έξι βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, πέρα από το διαχωρισμό των απορριμάτων:

1. Αγοράζετε ανακυκλωμένα προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κίνητρα για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών και την κατασκευή από αυτά άλλων προϊόντων που θα πωληθούν σε νέα μορφή.

2. Αγοράζετε αγαθά ανθεκτικά, που διαρκούν περισσότερο.

3. Ξαναχρησιμοποείτε αντικείμενα επισκευάζοντάς τα, πουλώντας τα ή χαρίζοντάς τα σε φιλανθρωπικές ή άλλες οργανώσεις. Έτσι παρατείνετε τη ζωή τους, μειώνοντας παράλληλα τον όγκο απορριμάτων.

4. Χρησιμοποιείτε προϊόντα πάνω από μία φορά, για τον ίδιο ή άλλο σκοπό. Το να ξαναχρησιμοποιούμε προϊόντα, λέει η ΥΠΠ, είναι καλύτερο από το να ανακυκλώνουμε αφού το εκάστοτε αντικείμενο δε χρειάζεται να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για να ξαναχρησιμοποιηθεί.

5. Προτιμάτε να αγοράζετε προϊόντα «χύμα» ή συμπυκνωμένα, ώστε να μειώνεται ο όγκος της συσκευασίας.

6. Κομποστοποίηση: και η φύση ανακυκλώνει, μετατρέποντας τα απορρίματα σε γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια φυτών, λουλουδιών, λαχανικών κ.ο.κ. Αντί να καταλήξουν στη χωματερή, τα αποφάγια μας μπορούν να μετατραπούν σε καλής ποιότητας λίπασμα μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή