Ικανοποίηση στο ΚΚΕ - Εντονες διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 12:07
A- A A+

Ικανοποίηση κυριαρχεί στον Περισσό μετά τα ποσοστά που συγκέντρωσε το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε τροχιά έντονων διεργασιών, όχι μόνο γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντίστοιχο των προσδοκιών, αλλά και λόγω των διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων όσον αφορά το μέλλον του συμμαχικού σχήματος.

Μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της αυτοδιοικητικής κάλπης, το Κομμουνιστικό Κόμμα δείχνει έτοιμο να ανταποκριθεί στις μετεκλογικές νέες συνθήκες που έχουν σχέση με την πορεία της οικονομίας και του Μνημονίου, ενόψει μάλιστα της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η ικανοποίηση για την ετοιμότητα των οργανωμένων δυνάμεων του ΚΚΕ προκύπτει και από τις χθεσινοβραδινές συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στόχος πλέον είναι η διατήρηση των ανοδικών ποσοστών του κόμματος και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί διαφορετικό κλίμα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας -στις δηλώσεις που έκανε και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών- υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διαφορετικές αν επικρατούσε η ενότητα.

Ήδη, ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει επαφές με παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της παράταξης. Στόχος του προέδρου του ΣΝ είναι να διαμορφώσει έναν νέο «οδικό χάρτη» που να γίνει αποδεκτός από όλες τις δυνάμεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρωτοβουλίες θα αποδώσουν. Σημειώνεται ότι ο κ. Αλαβάνος δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του, αν, δηλαδή, θα πάρει μέρος σε μια συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα μετατρέψει το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής σε έναν νέο κομματικό σχηματισμό.

Αξιοσημείωτο πάντως και δηλωτικό των διεργασιών που συντελούνται στο ΣΥΝ είναι άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίου στελέχους του ΣΥΝ και του Αριστερού Ρεύματος. Στο άρθρο του ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι η εκλογική αναμέτρηση «ανάδειξε τη βαθιά κρίση ενός συστήματος που βαδίζει στην παρακμή και στο αργό σάπισμα, εν μέσω μιας μακάριας εφησύχασης και απόσπασης των ελίτ από την τραγωδία που κυριαρχεί γύρω τους και απελαύνει».

Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι η αποχή, μαζί με τα άκυρα και τα λευκά δεν αφορούν μόνο το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την Αριστερά σε όλες τις εκφράσεις της και συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση για όλες τις αριστερές δυνάμεις.

«Αυτή την ώρα, η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, στη βάση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και φερέγγυου εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος, όσο και αν μοιάζει "αδύνατη" στις σημερινές συνθήκες, γίνεται αναγκαία όσο ποτέ για να αποκτήσει ελπίδα και προοπτική η λαϊκή οργή και η διάχυτη απογοήτευση», σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, καθώς με την υποστήριξη και του κόμματός του εξελέγησαν 40 δήμαρχοι. Δίνει ακόμα ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην εκλογή του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει όλες τις προϋποθέσεις για την είσοδό της στη Βουλή όταν γίνουν εθνικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή