Γ. Πεταλωτής: Δεν συζητάμε παράταση του Μνημονίου

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 17:02
UPD:17:46
A- A A+

«Δεν συζητάμε για παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο αναφέρει τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και μεγάλες αλλαγές που θέλαμε να κάνουμε ούτως ή άλλως», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου σημαίνει και παράταση του μνημονίου.

Όπως επεσήμανε, «είναι διαφορετικό να συζητάμε για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας και διαφορετικό να συζητάμε για νέο μνημόνιο ή για παράταση αυτού του μνημονίου».

«Δεν συζητάμε για παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο αναφέρει τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και μεγάλες αλλαγές που θέλαμε να κάνουμε ούτως ή άλλως», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Για το εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα να μεταθέσει στα επόμενα δύο χρόνια τις επιπτώσεις του αναθεωρημένου ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους και προσπαθεί να βρει τρόπους, προσθέτοντας ότι ένας από αυτούς είναι και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, «απαραίτητη προϋπόθεση» για την οποία είναι η σταθερότητα στην οικονομία.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση και κανένα επίσημο αίτημα της χώρας μας».

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να τηρούμε τους στόχους μας, όπως έχουν τεθεί. Αν υπάρξει θέμα καταβολής των υποχρεώσεων μας με περισσότερες δόσεις, θα υπάρχει και συγκεκριμένο αίτημα και συγκεκριμένη απόφαση, που, προς το παρόν, δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρόθεση, μέριμνα και μέλημα της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ακόμα υπάρχει ένα ρευστό οικονομικό τοπίο.

«Δεδομένων των συνθηκών και της ανόδου των spreads σε όλη την Ευρώπη, εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε σχετικά με τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις και τις «επικρίσεις» του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου περί καθυστέρησης στην εφαρμογή του μνημονίου, ανέφερε ότι «ο ΣΕΒ είναι ένας κοινωνικός εταίρος, όπως πολλοί άλλοι, έχει τις απόψεις του, τις προτάσεις του, προτείνει τις λύσεις του ίσως, από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση έχει έναν κυρίαρχο συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο, ακούει τους πάντες και η κυβέρνηση είναι αυτή που κρίνει πώς πορεύεται στην ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας».

Σχετικά δε με την αναφορά του κ. Δασκαλόπουλου για απολύσεις στο δημόσιο, επεσήμανε ότι «ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις απόψεις του συνδέσμου, του οποίου είναι πρόεδρος» και πως η κυβέρνηση έχει τις δικές τις απόψεις, έχει χαράξει τη δική της πορεία και το δικό της προγραμματισμό.

Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι στη χθεσινή συνάντησή της στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα έθεσε ζήτημα περικοπής μισθών στο δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει, ωστόσο τόνισε πως είναι πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα περικόψει μισθούς και συντάξεις.

Για το εάν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχουν διαφορές από ό,τι περιγράφει το μνημόνιο, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα αποδεικνύεται τι θα περιλαμβάνει όταν κατατεθεί μετά τη διαβούλευση.

Δε συζητάμε για αναδιάρθρωση

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ επιμείνει στην πρότασή της για αναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους κρατών-μελών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δε συζητάει για αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η ελληνική πλευρά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση του χρέους, έχουμε δικές μας προτάσεις, οι οποίες βγήκαν δυστυχώς μέσα από τη δική μας εμπειρία, γιατί δεν είμαστε απλοί παρατηρητές και θεωρητικοί αναλυτές στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε αρκούντως στις αιτιάσεις της Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

«Είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας κρίσης που ακόμα περνάμε, άρα έχουμε αυξημένη ευθύνη και απέναντι στη χώρα μας, αλλά και απέναντι σε χώρες που τυχόν αντιμετωπίζουν πρόβλημα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «έχουμε θέση και άποψη και αποδεικνύεται ότι είναι και ισχυρή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή