Handelsblatt: «Οφειλέτες εναντίον πιστωτών»

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 18:22
A- A A+

Δημοσιεύματα με τίτλους «Οφειλέτες εναντίον πιστωτών» και «Πυρά Παπανδρέου κατά της της Γερμανίας» φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός Τύπος, εστιάζοντας στην κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, «οφειλέτες εναντίον πιστωτών» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt σχετικά με την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ευρωζώνη και τη χθεσινή κριτική του κ. Παπανδρέου κατά της Γερμανίας.

«Οι τόνοι γίνονται όλο και πιο οξείς: Έλληνες, Ισπανοί και Ιρλανδοί επιτέθηκαν χθες κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε έναν τόνο άγνωστο μέχρι τώρα. Οι υπερχρεωμένες χώρες απορρίπτουν την εμμονή της καγκελαρίου στην σταθερότητα του ευρώ. Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο», σημειώνει η εφημερίδα.

Αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό η εφημερίδα γράφει: «Τόσο οργισμένο δεν είχαμε δει ποτέ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Μιλώντας χθες στη Σοσιαλιστική Διεθνή κατέστησε υπεύθυνη τη Γερμανία για την όξυνση της ευρωκρίσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η απαίτηση του Βερολίνου να συμμετέχουν ιδιωτικοί πιστωτές και τράπεζες στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών λειτούργησε σαν καταλύτης για την εκτίναξη των επιτοκίων για τις χώρες αυτές».

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι με την άποψη αυτή δεν είναι μόνος του ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ήδη ότι δεν συμφωνεί επίσης με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στα πακέτα εξυγίανσης των χωρών - μελών της ευρωζώνης. Αλλά και οι Ιρλανδοί δείχνουν τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προκάλεσε με τη στάση της την ευρωκρίση, διότι ό, τι ‘ειπώθηκε, είχε απροσδόκητες συνέπειες’».

Ανάλογο δημοσίευμα με τίτλο «Πυρά Παπανδρέου κατά της της Γερμανίας» φιλοξενεί και η εφημερίδα Die Welt. «Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τα νεύρα είναι τεντωμένα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι η στάση της Γερμανίας οδηγεί ορισμένες χώρες προς την χρεοκοπία. Το ζητούμενο για την Έλληνα πρωθυπουργό είναι η στήριξη των μέτρων λιτότητας που έλαβε η κυβέρνησή του. Χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 έφθασε το 15,4%. Πάντως οι δηλώσεις Παπανδρέου σε βάρος της Γερμανίας εκφράζουν και τις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Την περασμένη Παρασκευή το Δουβλίνο κατηγόρησε Μέρκελ και Σαρκοζί για την πρότασή τους που αφορούσε τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη μελλοντική στήριξη χωρών με οικονομικό πρόβλημα», αναφέρει η εφημερίδα.

Προσθέτει δε πως «η γερμανογαλλική πρόταση προκαλεί τη δυσθυμία πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και της ΕΚΤ. Όμως η κριτική γίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους. Διότι, όπως τόνισε κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης: ‘Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλει η Γερμανία, γιατί όπως ξέρουμε χωρίς το Βερολίνο δεν γίνεται τίποτα’».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην Ελλάδα με τίτλο «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα χρειαστούν και νέες περικοπές».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι πρόσφατες διορθώσεις προς τα πάνω στο δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώνουν και το δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα αυτή η διόρθωση θα έχει σοβαρές συνέπειες. Διότι οι διορθώσεις παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος εξυγίανσης που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Επιπλέον σημειώνει πως ο στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου να αντιμετωπίσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο δεν είναι σίγουρο ότι επαρκούν.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή