Η ενσάρκωση της διακίνησης όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 20:33

A- A A+

Ο Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εκδόθηκε από την Ταϊλάνδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από πολύμηνες δικαστικές διαδικασίες και διπλωματικές πιέσεις, ενσαρκώνει τη διακίνηση όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας κτίσει την αυτοκρατορία του στα ερείπια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Ο άνθρωπος με τα επτά ψευδώνυμα χρησιμοποίησε τις έξι γλώσσες που ομιλεί για να εφοδιάσει με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό τους εμπόλεμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο 43χρονος Μπουτ, πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, άρχισε την καριέρα του στον τομέα των αερομεταφορών φορτίου, χρησιμοποιώντας τα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη που είχαν εγκαταλειφθεί στις σοβιετικές αεροπορικές βάσεις.

Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο Ντάγκλας Φάραχ, συγγραφέα μαζί με τον Στίβεν Μπράουν του βιβλίου "Εμπορος του Θανάτου" (2007), ο Βίκτορ Μπουτ ήταν ένας σοβιετικός αξιωματικός που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.

"Απλώς αγοράζε για ένα κομμάτι ψωμί τα αεροσκάφη, φορτώνοντάς τα με φτηνά αγορασμένα όπλα και στέλνοντάς τα σε όσους μπορούσαν να πληρώσουν", σύμφωνα με τον Φάραχ.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ, στο "Πορτρέτο του Βίκτορ Μπουτ" αναφέρουν ότι η καρδιά της αυτοκρατορίας του, η εταιρεία αεροπορικής μεταφοράς φορτίου Air Cess, είχε το 1996 έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας. Εκτοτε, δεν σταμάτησε να αλλάζει έδρες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σχέδια πτήσης. Εδρες των επιχειρήσεών του υπήρξαν το Βέλγιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τα αεροσκάφη του εντοπίζονταν στις πίστες των αεροδρομίων της Αφρικής, του Αφγανιστάν, της Λατινικής Αμερικής και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ο Βίκτορ Μπουτ, υποστήριξε το καθεστώς του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ στις προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της Σιέρα Λεόνε και την εξασφάλιση πρόσβασης στα διαμάντια της.

Αν και έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι όπλισε τους κύκλους των μαχητών της τζιχάντ, έχει δεχθεί ότι στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 μετέφερε όπλα στο Αφγανιστάν.

Πιστεύεται επίσης ότι έχει οπλίσει και τις δύο πλευρές του εμφυλίου της Αγκόλας και τροφοδότησε με όπλα πολέμαρχους και κυβερνήσεις από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Στανόβαγια, του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών της Μόσχας, η ρωσική κυβέρνηση φοβάται ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τον ρόλο της Μόσχας στις δραστηριότητές του.

"Συμβαίνει το κράτος να μην έχει τη δυνατότητα να έχει απευθείας σχέσεις με χώρες-παρίες ή με οργανώσεις που δεν έχουν και πολύ καλή φήμη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται άνθρωποι σαν κι αυτόν, στα όρια της νομιμότητας".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίωξαν τον Βίκτορ Μπουτ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία το 2006, αλλά δεν υπήρχε νομοθεσία βάσει της οποίας θα μπορούσε να διωχθεί στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί πράκτορες περίμεναν μέχρι το 2008, οπότε, προσποιούμενοι τους αγοραστές όπλων για τις FARC (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας), τον παγίδευσαν σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της Μπανγκόκ. Οι νομικές διαδικασίες που ακολούθησαν κατέληξαν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ στις 16 Νοεμβρίου 2010.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή