Βατοπέδι: Ενστάσεις για την αποδοχή των επιστολικών ψήφων

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 21:12
UPD:17/11/2010 00:32

A- A A+

Ενστάσεις επί της διαδικασίας και συγκεκριμένα σχετικά με τη δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων προέβαλε η ΝΔ κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή μη των πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η παραπομπή ή μη αφορά τους πρώην υπουργούς Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Γιώργο Βουλγαράκη και τον πρώην υφυπουργό Πέτρο Δούκα.

Για αστήρικτες και ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός, κατά την ομιλία του στη Βουλή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1898320 .

Ο κ. Κοντός υποστήριξε ότι δεν έχει βρεθεί ίχνος αποδείξεων μεμπτής συμπεριφοράς του, ούτε καν ένδειξη χρηματισμού του, αλλά και ζημίας του Δημόσιου.

Σημείωσε ακόμη δέχεται αδικα και αβάσιμα τόνους λάσπης, λοιδορίας και συκοφαντίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι το γεγονός πως συντηρείται η σκανδαλολογία σε βάρος της ΝΔ συνιστά επιλογή της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίζεται η προσοχή των πολιτών.

Παράλληλα, αρνήθηκε να δεχθεί ως έγκυρες τις επιστολικές ψήφους κάποιων συναδέλφων του που δεν τον άκουσαν και προέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας.

«Κρίνονται σήμερα για δύο αποφάσεις μου ως υπουργού που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μου», ανέφερε, κατά την ομιλία του, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1898332 .

Ο κ. Μπασιάκος υποστήριξε ότι κατηγορείται επειδή ενήργησε απόλυτα θεσμικά και έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για μακροχρόνια κατασυκοφάντηση και διασυρμό του, στο πλαίσιο, όπως είπε, της απόπειρας να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι με κάθε μέσο.

Τόνισε ακόμη ότι το συζητούμενο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής περιέχει αβάσιμα και ανακόλουθα στοιχεία, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία καταδικάζει τη μειοψηφία».

Την πεποίθησή του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1898380 .

Ο κ. Δούκας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συνταγματική επιταγή δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

Στη συζήτηση δεν παρέστη ο κ. Ρουσόπουλος, οποίος σε επιστολή του προς την Ολομέλεια σημειώνει ότι επί δύο χρόνια αποτύπωσε τα αληθή γεγονότα, δεν έχει τίποτε να προσθέσει και αναμένει τα αποτελέσματα της ανεπηρέαστης κρίσης της Βουλής.

Από την πολύμηνη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου προέκυψε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ήταν παντελώς αμέτοχο και συνεπώς εντελώς άσχετο με την όλη διαδικασία σε όλες της τις φάσεις, σημείωσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1898360 .

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει νομικό έδαφος για διερεύνηση περαιτέρω ποινικών ευθυνών γιατί δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες.

Ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή την αποδοχή των επιστολικών ψήφων

Αν και αρχικά η Ολομέλεια είχε δεχθεί ομόφωνα την πρόταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου να αποδεχθεί ως έγκυρες, τις ψήφους δι’ επιστολής, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή, στη συνέχεια ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η εκδοχή αυτή, επί τη βάσει πως η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι».

«Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν; Δεν καταλαβαίνουμε πως αν ψηφίζουμε τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας;», διερωτήθηκε.

«Εισάγουμε καινά δαιμόνια για το μέλλον!» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του κ. Σιούφα.

Με την άποψη του κ. Παυλόπουλου συμφώνησε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας την πλειοψηφία πως «θεμελιώνει τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί παραβιάζει βασικό δικαίωμα των κατηγορουμένων να ακουστούν».

Και η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου από το ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και «αναθεώρηση της διαδικασίας».

«Παρών» δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Σ. Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, αλλά παρατηρώντας πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα».

«Αντιλαμβάνομαι το δεοντολογικό θέμα που θέτει ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Σιούφας» σημείωσε σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. «Αλλά τότε όμως, θα πρέπει στο τέλος της ψηφοφορίας, να έχουμε μετρήσει και ποιοι απουσιάζουν, ώστε να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποιος να βρίσκεται εκτός αιθούσης και να έρθει μόνον για να ψηφίσει», συμπλήρωσε.

Το ζήτημα έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απέρριψε τις τυπικές επί της διαδικασίας ενστάσεις και υπενθύμισε πως και κατά τη συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009, η Βουλή είχε δεχθεί επιστολικές ψήφους δύο υπουργών και δύο βουλευτών.

«Ισότητα στην παρανομία και την παρατυπία δεν υπάρχει. Αν δεν ετέθη τότε το ζήτημα και ετέθη τώρα, δεν σημαίνει ότι ήταν σωστή η τότε στάση» επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος υποστήριξε ότι «η απόφαση που επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία ότι δήθεν μπορούν να ψηφίσουν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές με επιστολή από το εξωτερικό για το Βατοπέδι, αποδεικνύει: Χωρίς να ακούσουν τους βουλευτές που κατηγορούνται έχουν πάρει εκ των προτέρων την απόφαση να τους καταδικάσουν».

«Αυτή κι αν είναι περίτρανη απόδειξη για την πολιτική σκευωρία και την ενοχοποίηση των αντιπάλων του που μεθοδεύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πιστεύω ότι η διαδικασία είναι άκυρη», τόνισε ο κ. Αντώναρος.

Εκατέρωθεν πυρά

Κατά τα άλλα, «σταθμό για τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς», χαρακτήρισε συζήτηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε πως η Βουλή «οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν».

«Θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μαχαίρι να φθάσει ως το κόκαλο; Θέλετε να φωτίσουμε το σκοτάδι και να έλθουν όλα στο φως; Θέλετε επιτέλους κάποιοι να ξεσκεπαστούν και να πληρώσουν; Εάν ναι, να προχωρήσουμε τότε, όπως προτείνει το Πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, στην παραπομπή των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη» προέτρεψε τους βουλευτές.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».

«Η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει τον νομοθετικό ρόλο του Κοινοβουλίου, μετατρέποντάς το σε δικαστήριο τετελεσμένων αποφάσεων και, πριν από λίγο, σε τηλεδικείο. Όταν ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στην Επιτροπή, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν έγινε αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων. Το προεδρείο της Προανακριτικής, παρανόμως έκρινε πως την αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγεισών εκτάσεων δεν έπρεπε να την κάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, αλλά οι Δ.Ο.Υ. - και το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε την ύπαρξη τεσσάρων εκθέσεων διεθνών οίκων ότι δεν υπάρχει ζημία. Γιατί δεν τόλμησαν να ανοίξουν τις μετοχικές συνθέσεις των οφ σορ εταιρειών που είχαν συναλλαγές με τη Μονή; Όσες ντουλάπες ανοίχτηκαν σ’ αυτές τις υποθέσεις, πέφτουν έξω σκελετοί απ’ το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν, όπως στην περίπτωση της TORCASSO και του Άκη Τσοχατζόπουλου» τόνισε.

Προειδοποίησε εξάλλου πως «το ''Βατογκέιτ'' θα αποτρέψει στο μέλλον υπουργούς από το να λάβουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, υπό τον φόβο της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη.

Υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ, τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της παραπομπής των κ.κ. Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη αφού, όπως ανέφερε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης παρατήρησε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι επιδεικνύει «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση, άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Καρατζαφέρης είχε ζητήσει να κληθούν «οι δύο συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος», προκειμένου να διευκρινίσουν, εάν εξακολουθούν να θεωρούν (σύμφωνα με τα συγγράμματά τους), πως υπεύθυνος να κρίνει το ζήτημα της παραγραφής, είναι η Βουλή.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως η απουσία των κ.κ. Λοβέρδου και Βενιζέλου από την συζήτηση, οφείλεται ακριβώς «γιατί τους το απαγορεύει η θέση του ΠΑΣΟΚ».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντίθετα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία.

Ποινική δίωξη κατά Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην υφυπουργών κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής της κόμματος, Νίκος Τσούκαλης.

«Ως Δημοκρατική Αριστερά, συνεπείς στη θέση μας για ανταπόκριση στο αίσθημα των πολιτών για απόδοση δικαιοσύνης, αλλά συγχρόνως και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκαλουμένων Υπουργών και Υφυπουργών, προτείνουμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην Υφυπουργών κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι για την απόφαση παραπομπής απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει ξεχωριστά για κάθε εμπλεκόμενο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή