Γ. Βουλγαράκης: Παντελώς αμέτοχο το υπουργείο Πολιτισμού

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 23:24
UPD:17/11/2010 13:17
A- A A+

Από την πολύμηνη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου προέκυψε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ήταν παντελώς αμέτοχο και συνεπώς εντελώς άσχετο με την όλη διαδικασία σε όλες της τις φάσεις, σημείωσε ο πρώην υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την παραπομπή του ή μη, καθώς και τεσσάρων ακόμη πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ, στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομικό έδαφος για διερεύνηση περαιτέρω ποινικών ευθυνών γιατί δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος…» σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας.

«Το κατηγορητήριο, αποφεύγει να προσδιορίσει πότε και πώς έπρεπε να δράσω. Μπορούσα να ακυρώσω τα συμβόλαια και δεν το έκανα; Ως υπουργός είχα ειδοποιηθεί αρμοδίως και εγκαίρως για τις ανταλλαγές; Ενημερώθηκα μετά την υπογραφή των συμβολαίων και, όπως ανέφερε ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος στην Επιτροπή, ''ο υπουργός δεν μπορούσε να ακυρώσει το συμβόλαιο''. Το ίδιο είπε και ο κος Λιάπης. Εγώ παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να κατηγορούμαι γι’ αυτό. Και αναφέρεται πως ειδοποιήθηκα εγκαίρως. Μήπως αγνόησα το έγγραφο του κου Ταβλάκη και το έθεσα στο αρχείο; Όχι - ζήτησα την γνώμη της υπηρεσίας, η οποία απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κου Ταβλάκη και απαντά, όταν πλέον δεν είμαι υπουργός», επεσήμανε.

«Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου. Να υποστεί ως άνθρωπος αυτό το τεράστιο πολιτικό, οικογενειακό και προσωπικό κόστος που υφίσταμαι αυτά τα δύο χρόνια, που έφτασα στο σημείο να χάσω και την μητέρα μου. Σ’ όλο αυτό το διάστημα της υπουργικής μου θητείας, προσπαθούσα να παράγω έργο ορατό, καθημερινό και μετρήσιμο και να πολιτεύομαι υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα και τους νόμους. Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες. Προσωπικά, παρά την πικρία που νοιώθω, σέβομαι απόλυτα την αίθουσα αυτή, στην οποία βρίσκομαι από 29 ετών», κατέληξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή