Ελλάδα-Βουλγαρία: 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Συνάντηση Κ. Παπούλια - Γκ. Παρβάνοφ στη Σόφια
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 12:00
REUTERS/OLEG POPOV

A- A A+

Με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ συναντηθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Βουλγαρία.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι φέτος Ελλάδα και Βουλγαρία εορτάζουν 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων κάνοντας λόγο για σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή μου «για την ευρωστία της διμερούς συνεργασίας», ιδιαίτερα στο σημερινό δυσμενές διεθνές περιβάλλον, και υπενθύμισε τα εγκαίνια προ δύο μηνών, της νέας συνοριακής διόδου στον Κυπρίνο-Ivailovgrad. «Τον περασμένο Ιούλιο», πρόσθεσε, «συνεδρίασε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με το οποίο εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο στρατηγικής συνεργασίας ενώ συνεχίζουμε την υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων με συμμετοχή που υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ».

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βούλγαρο ομόλογό του εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων και για τρόπους με τους οποίους Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να συνεισφέρουν στην ταχεία ευόδωση της ευρωπαϊκής πορείας των γειτόνων τους.

Τέλος,ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον κ. Παρβάνοφ για το Κυπριακό, το οποίο, όπως υπογράμμισε, παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής, καθώς και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή