Σε εξέλιξη η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 15:11
UPD:18:15

A- A A+

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 37η επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.

Κλειστός λόγω της πορείας είναι ο σταθμός του Μετρό Πανεπιστήμιο, ενώ οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής θα παραμείνουν κλειστοί από τις 15:00 μέχρι τη λήξη της πορείας.

Επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 16.00 στη Σταδίου, στο ύψος της Κοραή, κατά τη διάρκεια της πορείας. Ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε στο μπλοκ φοιτητικής νεολαίας με πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή, που έληξε γρήγορα και δεν υπήρξε συνέχεια.

Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης αναφέρθηκαν νωρίτερα στις ομιλίες τους στην κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Χαρβαλιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 κ.Ν. Τριανταφύλλου.

«Σήμερα, 37 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν εμβλητικά και σύγχρονα» τόνισε στην ομιλία της η κ. Μοροπούλου.

«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τους σημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις» ανέφερε ο κ.Χαρβαλιάς, ενώ ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΦΕΑ που ανάγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξης της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Υπ. Παιδείας: Η σημερινή εξέγερση είναι εξέγερση συνειδήσεων

«Το Πολυτεχνείο και η 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν πραγματικά μια εξέγερση -κάθε εποχή χρειάζεται τη δική της εξέγερση», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σε ομιλία της στη Βουλή για την Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «σήμερα, σε αυτή τη βαθύτατη κρίση που περνάει η χώρα μας, χρειαζόμαστε εξέγερση, μόνο που η εξέγερση δεν έχει πάντοτε τα ίδια χαρακτηριστικά».

Όπως υπογράμμισε, «κάποτε χρειάστηκε η χώρα να πάρει τα όπλα. Άλλοτε οι νέοι αναγκάστηκαν να πάνε, στα 20 τους χρόνια, σε μπουντρούμια, να παλεύουν με το φασισμό και να καταφέρνουν να νικήσουν. Η σημερινή εξέγερση είναι εξέγερση συνειδήσεων και τρόπου ζωής. Η ανάγκη σήμερα είναι, η οργή που υπάρχει να γίνει δημιουργική οργή και το καθήκον δεν είναι πάρα πατριωτικό».

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, «το καθήκον σήμερα είναι να σώσουμε τη χώρα από τις εξαρτήσεις, που υπάρχουν από την ξένη βοήθεια. Να σώσουμε τη χώρα από την υπανάπτυξη και από το πισωγύρισμα, από τις βαθιές ανισότητες και από τη φτώχεια».

Και αυτό είναι ένα πατριωτικό καθήκον, όπως επεσήμανε, «που αφορά σε όλες τις γενιές και τις δικές μας και τη γενιά των 20άρηδων. Αυτή η πατριωτική εξέγερση θέλει την πιο μεγάλη υπέρβαση, που δεν είναι ο λαϊκισμός του ''βγείτε στους δρόμους'', είναι η μεγάλη υπέρβαση του να δουλέψουμε συλλογικά, ώστε μέσα σε δύο χρόνια να ανατρέψουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα.Και αυτό απέδειξαν οι γενιές των Ελλήνων, η νεολαία κάθε εποχής και θα το αποδείξει και η σημερινή νεολαία».

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 14.00 στις παρακάτω οδούς:

* Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χ. Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

* Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

* Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου

* Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

* Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

Από την αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή