Βουλή: Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού της Συνδιάσκεψης της Χάγης

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 15:51
UPD:17:03

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπ. Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η επικύρωση που καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να κάνει, είναι η προσχώρηση της ΕΕ πλέον με τη Συνθήκη της Λισαβόνας στο Καταστατικό της Συνδιάσκεψης της Χάγης, με στόχο να υπάρχει μια καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς τα θέματα τα οποία αφορούν στη Συνθήκη είναι κατ΄εξοχήν θέματα ιδιωτικής σφαίρας αστικού και εμπορικού δικαίου.

A- A A+

«Πράσινο φως» στις τροποποιήσεις του Καταστατικού της Συνδιάσκεψης της Χάγης, όπως υιοθετήθηκαν από την εικοστή Διπλωματική Σύνοδο της 30ής Ιουνίου 2005, έδωσε η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία το σχετικό σχέδιο νόμου.

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η επικύρωση που καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να κάνει, είναι η προσχώρηση της ΕΕ πλέον με τη Συνθήκη της Λισαβόνας στο Καταστατικό της Συνδιάσκεψης της Χάγης, με στόχο να υπάρχει μια καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς τα θέματα τα οποία αφορούν στη Συνθήκη είναι κατ΄εξοχήν θέματα ιδιωτικής σφαίρας αστικού και εμπορικού δικαίου.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι αλλαγές διευκολύνουν τη ζωή του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής οικογένειας, του Έλληνα επιχειρηματία στις εμπορικές του δραστηριότητες και βρίσκονται στην κατεύθυνση του να μπορούμε να έχουμε μια πιο γρήγορη απόδοση, αλλά και εφαρμογή του Δικαίου για λεπτά θέματα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αφού παρατήρησε ότι το ν/σχ έρχεται καθυστερημένα προς κύρωση- ανέφερε ότι τα όσα ορίζει η Συνδιάσκεψη εξυπηρετούν την ευχερέστερη, λειτουργικότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, πέρα από τα σύνορα κάποιου κράτους - μέλους κι ως εκ τούτου δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με το σχέδιο νόμου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως στην επέτειο του Πολυτεχνείου συζητάμε τι θα γίνει με τους μεγάλους ιδιώτες που έχουν τα λεφτά.

Ο Ιω. Κοραντής (ΛΑΟΣ) τόνισε ότι η ένταξη της ΕΕ σε αυτή την συμφωνία διεθνούς ιδιωτικού δικαίου, βοηθάει στην περαιτέρω διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στο συντονισμό επιμέρους νομικών πολιτισμών των κρατών-μελών, αλλά και των υπολοίπων κρατών στην καλύτερη λειτουργία της αστικής δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομής της.

Από το ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, ο Θ. Δρίτσας, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να έχουμε την αέναη λογική της διαρκούς προσαρμογής στο παγκόσμιο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και το «ευαγγέλιο της κυβέρνησης Σημίτη» και όλων όσοι ακολούθησαν από εκεί και πέρα. «Αυτή η προσαρμογή ξέρουμε έτσι πως καταργεί οποιαδήποτε δυνατότητα σχεδιασμού της οικονομίας. Εάν είμαστε σήμερα σε κρίση είναι κυρίως από αυτό» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή