Γ. Πεταλωτής: Δεν τίθεται θέμα «ελληνογερμανικού πολέμου»

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 16:33
A- A A+

Δεν τίθεται θέμα «ελληνογερμανικής διαμάχης», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη Γερμανία, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι πάντα φιλικές, είναι μια σταθερά που καθορίζει και τις εταιρικές μας σχέσεις και τις σχέσεις των δύο χωρών γενικώς. Δεν υπάρχει ''ελληνογερμανικό θέμα''», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά γενικότερα τα μέλη της ΕΕ, «είναι ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίρρησή του σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση της κ. Μέρκελ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από τη Γερμανία και από τον Πρωθυπουργό. Έκανε μια παρατήρηση ο Πρωθυπουργός, εννοείται δεν είναι θέμα μετώπου», σημείωσε.

Βάζοντας τα πράγματα στις «σωστές τους διαστάσεις», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν πρόκειται για έναν ελληνογερμανικό πόλεμο, όπως ακούμε κατά κόρον αυτές τις μέρες, πρόκειται για μια διαφορετική θεώρηση και προσέγγιση».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επίθεση, υπάρχει μια σχέση φιλική, εταιρικής κατανόησης και αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Όπως είπε, η χώρα μας έχει και δικαίωμα και υποχρέωση μέσα από αυτή την αναγκαστική προσαρμογή στην οποία βαδίζει τον τελευταίο χρόνο, να έχει άποψη για το πώς μπορούν να λυθούν ζητήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας.

«Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση ως προς τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών και αλίμονο αν μέσα σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε μιλάμε για μέτωπα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου θα επαναλάβει τη θέση του στην κ. Μέρκελ την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός έχει πει τις θέσεις του, «οι οποίες θα πρέπει να αναγιγνώσκονται μέσα από τις σωστές διαστάσεις» και ότι η προσέγγιση του πρωθυπουργού είναι πολύ μελετημένη και σοβαρή και οδηγεί προς το ξεπέρασμα της κρίσης οποιασδήποτε χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών στον μηχανισμό δεν έχει αποφασιστεί τον Οκτώβριο, ενώ για το εάν η Ελλάδα θα ψηφίσει την πρόταση της Γερμανίας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει λόγο, φωνή, επιχειρήματα και φυσικά θα τα εκφράζει όποτε πρέπει για το καλό όλων των χωρών της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το άλλο «μέτωπο», αυτό της Αυστρίας, και συγκεκριμένα τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Περλ, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του θα καταβάλει στην Ελλάδα το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που της αναλογεί, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ότι ο Αυστριακός υπουργός προέβη και σε δεύτερη δήλωση, σύμφωνα με την οποία, εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα, δεν υπάρχει ζήτημα.

Για το εάν υπάρχει και ιδεολογική χροιά πίσω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, επεσήμανε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι εκείνο που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον.

Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό, απάντησε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός πάνω σε αυτό το ζήτημα» και τόνισε ότι δεν πρέπει να αδικούμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός εδώ και έναν χρόνο στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.

Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει την «άρνηση» του κ. Τρισέ να παραδώσει στο Bloomberg δύο επιστολές που αναφέρονται στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Σημίτη σχετικά με την Goldman Sachs και την «υποθήκευση έναντι δανείων των μελλοντικών εσόδων της Ελλάδας», είπε ότι είναι θέμα του ίδιου.

«Εμείς δεν αποκρύπτουμε τίποτα, η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ έγινε με διαφανή κριτήρια - και ευτυχώς που έγινε- και βρισκόμαστε σε περιβάλλον οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή