Τηλεφωνικές ευχαριστίες Αντ. Μιλόσοσκι στον γ.γ. του ΟΗΕ

Για τον προσδιορισμό της γλώσσας της ΠΓΔΜ σε ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 16:50
UPD:17:03
A- A A+

Τη σταθερή προσήλωση των Ηνωμένων Εθνών στη θέση αρχών για μη αλλαγή των εθνικών διακριτικών οποιασδήποτε χώρας-μέλους, όπως και στον πλήρη σεβασμό της γλώσσας των Σκοπίων, μετέφερε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον γ.γ του ΟΗΕ, το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μιλόσοσκι, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Μπαν Κι Μουν «για τη θετική στάση του» σε ό,τι αφορά τη «”μακεδονική”» γλώσσα και υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως μεταξύ των 165 και πλέον διαφορετικών γλωσσών στη λίστα του ΟΗΕ, η γλώσσα της χώρας του «κατέχει τη θέση που της αξίζει ως μία και μοναδική».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, αφαιρέθηκε αρχικά, και επανήλθε το βράδυ της Δευτέρας, ο προσδιορισμός «”μακεδονική”» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ στην ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων ορολογίας των Ηνωμένων Εθνών (UN Terminology Database-σ.σ: πρόκειται για την ιστοσελίδα http://unterm.un.org η οποία αποτελεί άτυπο εγχειρίδιο ορολογίας για τις μεταφραστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ).

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γραφείο του Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ, απ' όπου, σύμφωνα με τη γειτονική χώρα, «ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι ο ΟΗΕ παραμένει πιστός στις αρχές του και σέβεται την καθιερωμένη πρακτική του ΟΗΕ όσον αφορά τον όρο προσδιορισμού της μακεδονικής γλώσσας».

Έτσι, στην ιστοσελίδα της UNTERM επανήλθε ο αρχικός προσδιορισμός για τη γλώσσα της χώρας. Στο ίδιο έγγραφο πάντως της UNTERM, η εθνικότητα των πολιτών της χώρας αναφέρεται ως της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι και Μπαν Κι Μουν συζήτησαν επίσης και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε τις προσπάθειες της χώρας του για την υπέρβαση του προβλήματος και σημείωσε τη βούληση της ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σημείωσε μάλιστα ότι θα ήταν χρήσιμο, εάν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, επισκεπτόταν σύντομα τις δύο χώρες, γεγονός που θα έδινε επιπρόσθετη ώθηση στη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, εξέφρασε τη βούληση για την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με στόχο την υπέρβαση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή