Διπλό μήνυμα Κ. Παπούλια σε ΠΓΔΜ - Τουρκία

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 20:49
A- A A+

Νέα μηνύματα σε Σκόπια και Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τη Σόφια.

Όπως ανέφερε, όσο η ΠΓΔΜ «επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, τόσο θα κρατά την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

Για την Τουρκία σημείωσε πως το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που «επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αποτελεί «ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην αντιφώνησή του, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα Σκόπια εμφανίζουν ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ως πατρίδα του δικού τους έθνους» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που να αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής».

«Υποστηρίζουμε μια και μοναδική ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Για το Κυπριακό ανέφερε πως πρόκειται για ζήτημα διεθνές, εισβολής και κατοχής» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, που θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα οδηγεί σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και στο τέλος του εποικισμού και θα συμφωνηθεί χωρίς επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή