Με «συνοπτικές διαδικασίες» η επίλυση του Κυπριακού

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 07:17
UPD:07:25
A- A A+

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν αναμένεται να δοθεί αύριο στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά και για τον λόγο αυτό εντείνονται οι διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του Κόφι Ανάν στη Μεγαλόνησο, αλλά και οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους ηγέτες.

Αργά χθες ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση στα κατεχόμενα, του απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλβάρο ντε Σότο, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν, ότι οι συναντήσεις του κ. ντε Σότο με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο. Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί το νέο σχέδιο με τη μορφή «take it or leave it», ενδεχόμενο που δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς η Λευκωσία επιθυμεί το αναθεωρημένο σχέδιο να επιδέχεται διαπραγμάτευσης και μετά την Κοπεγχάγη.

Στη Λευκωσία χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε και συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Ανάν, στο οποίο μίλησαν μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν εξέφρασε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο Αλέκος Μαρκίδης, γενικός εισαγγελέας της κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον Αλβάρο ντε Σότο. Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι το νέο σχέδιο του ΟΗΕ δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα «take it or leave it» και ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται πιέσεις, προκειμένου να υπάρξει υπογραφή έως την ερχόμενη Πέμπτη στην Κοπεγχάγη. Επίσης, ο κ. Μαρκίδης εκτίμησε, ότι θα έπρεπε να ζητήσει ο κ. ντε Σότο νέα συνάντηση με τον κ. Κληρίδη, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντενκτάς και πριν προχωρήσει στην κατάρτιση του αναθεωρημένου σχεδίου.

Στο πλαίσιο των επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί σήμερα στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διασαφηνίσει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, θα ζητήσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Συγχρόνως, έχει προειδοποιήσει ότι η εμφάνιση οποιουδήποτε εμποδίου στην ένταξη της Κύπρου, θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της διεύρυνσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προειδοποίησε ότι αν κάποιοι ανακόψουν την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ευθύνονται για την ακύρωση της διεύρυνσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή