Βουλή: Συζήτηση επί του ν/σ για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 19:18
A- A A+

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής εισήχθη προς εξέταση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνη για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Β. Τσόνογλου, το νομοσχέδιο στοχεύει, αφενός μεν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στο ΣτΕ όσο και στα διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία, αφετέρου, στην αποθάρρυνση της άσκησης ενδίκων μέσων που έχουν μοναδικό σκοπό την καθυστέρηση στην εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων και ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν χρηματικά, οικονομικά αντικείμενα, καταβολή φόρων κ.λπ.

Σημείωσε ακόμη ότι στοχεύει στο να εξοικονομούνται δικαστές και να αυξάνεται ο αριθμός των εκδικαζομένων υποθέσεων. Η νομοθετική ρύθμιση επιλύει τα προβλήματα των διοικητικών διαφορών που επιλαμβάνονται τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, Πρωτοδικείο και Εφετείο στις περιπτώσεις δε και του ΣτΕ ενώ επιδιώκεται η εισαγωγή νέων και η απλοποίηση υφιστάμενων διαδικασιών.

«Αναγκαίο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος καθώς - όπως επεσήμανε - όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με τον φόρτο των διοικητικών δικαστηρίων είναι ανάγκη να γίνουν και άλλες μεταβολές και τόνισε πως περιλαμβάνει πολλές διατάξεις προς την σωστή κατεύθυνση.

Υποστήριξε, ωστόσο, πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ομολογίας μη λειτουργίας σημαντικών πτυχών του κρατικού μηχανισμού και επομένως της ανάγκης η διοικητική δίκη να περατώνεται γρήγορα ιδίως σε ότι αφορά την είσπραξη σημαντικών εσόδων του κράτους (π.χ. διατάξεις οι οποίες αφορούν κυρίως στην τροποποίηση του κώδικα διοικητικών δικαστηρίων για τη φορολογία και τα τελωνειακά έσοδα).

Ο κ. Παυλόπουλος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής του μετά την ακρόαση (την Παρασκευή) των φορέων.

«Η απόλυτη ανάγκη να παρέχουμε με τους δικονομικούς και ουσιαστικούς κανόνες ασφαλή δικαστική προστασία, δεν πρέπει να οδηγεί τελικά στο να μην έχει καμία προστασία το ελληνικό δημόσιο. Χρειάζεται μια ισορροπία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επικαλούμενος το παράδειγμα της υποχρέωσης από τη φορολογία εισοδήματος ως χαρακτηριστικό των νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν σοβαρές αλλαγές, «με τις οποίες» - όπως είπε - «θέλαμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα και στην αναγκαία δικαστική προστασία, αλλά και στην ανάγκη του ελληνικού δημοσίου να εισπράττει κάτι».

Ο κ. Καστανίδης ενημέρωσε εξάλλου την Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο είναι η σύνθεση δύο εργασιών: των αποφάσεων της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και μιας δεύτερης ομάδας προτάσεων, που είναι μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία δούλεψε υπό τον Αντιπρόεδρο του ΣτΕ και που οι προτάσεις αυτές αφορούσαν κυρίως, όλη τη διοικητική δικαιοσύνη πλην του ΣτΕ.

«Ούτε αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το πρόβλημα», υποστήριξε ο Αντ. Σκυλλάκος εκ μέρους του ΚΚΕ, αφού, όπως είπε, «το πραγματικό πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό». Δήλωσε δε ότι το καταψηφίζει επί της αρχής για τον επιπλέον λόγο ότι τελικά, μειώνονται οι εγγυήσεις που εξασφάλιζαν τα δικαιώματα των ανθρώπων που προσφεύγουν κι από άποψη ουσίας η νομοθεσία γίνεται χειρότερη.

Με σκεπτικό θετικής κατεύθυνσης αντιμετωπίζει ο ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο Θ. Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως είναι επιθυμητή η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά δήλωσε ότι επιφυλάσσεται ώστε να τοποθετηθεί μετά την αυριανή ακρόαση των φορέων, επισημαίνοντας μια σειρά κριτικών παρατηρήσεων.

Την εκτίμηση ότι χωρίς να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά αίτια του υπερπληθωρισμού εκκρεμών υποθέσεων και των πολυετών διαδικασιών, ορθώνονται σημαντικά εμπόδια στην προσωρινή και οριστική διαδικασία εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος, σημειώνοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή