Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σήμερα σε άρθρο του στον Τύπο ότι το Αφγανιστάν δεν θα εγκαταλειφθεί μετά τη μεταβίβαση το 2014 στον αφγανικό στρατό της ευθύνης για την ασφάλεια, την οποία έχουν αυτή τη στιγμή τα διεθνή στρατεύματα.
«Στη Λισαβόνα θα εναρμονίσουμε την προσέγγισή μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια περίοδο μετάβασης που θα οδηγήσει τους Αφγανούς να αναλάβουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς την ευθύνη για την ασφάλειά τους σε όλη τη χώρα, και να υιοθετήσουμε το στόχο του προέδρου Χαμίντ Καρζάι (να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή) πριν από το τέλος του 2014», αναφέρει ο Ομπάμα στην πορτογαλική εφημερίδα «Πούμπλικο».
Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ένα από τα μεγάλα θέματα της οποίας είναι το Αφγανιστάν.
«Ακόμη κι αν η μείωση των στρατευμάτων και η εν λόγω μεταβίβαση αρχίσουν τον επόμενο Ιούλιο», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, «το ΝΑΤΟ όπως και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να σφυρηλατήσουν μια διαρκή σύμπραξη με το Αφγανιστάν, με τρόπο που να είναι σαφές ότι τη στιγμή που οι Αφγανοί θα αναλάβουν τις επιχειρήσεις, δεν θα τους εγκαταλείψουμε μόνους τους».
Ο Ομπάμα, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει επίσης σε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ- ΕΕ το βράδυ του Σαββάτου, θέλησε εξάλλου να υπογραμμίσει τον ουσιώδη χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τον οποίο ενσαρκώνει το ΝΑΤΟ.
«Αυτό αντανακλά μια αλήθεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η σχέση με τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης μας με τον κόσμο και ένας καταλύτης για την παγκόσμια συνεργασία», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος στο άρθρο.
«Είμαστε οι πιο στενοί εταίροι. Ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις χωρίς αμοιβαία υποστήριξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, ο Ομπάμα εκτιμά: «Μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για το Αφγανιστάν, τον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα -από τη διάδοση των πυρηνικών όπλων ως την άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού»
«Και προχωρώντας, ενδεχομένως μαζί με τη Μόσχα, σε μια συνεργασία στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό που ήταν πηγή έντασης στο παρελθόν, σε πηγή συνεργασίας εναντίον μιας κοινής απειλής», καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ