Ο Ερντογάν για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 12:08
A- A A+

Η Τουρκία έχει «τουλάχιστον 50% πιθανότητες» να λάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη μια σταθερή ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, δήλωσε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Τα προγνωστικά μου είναι ότι οι πιθανότητες να λάβουμε μια ημερομηνία στην Κοπεγχάγη είναι τουλάχιστον 50%», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Αγκυρα στην Κοπεγχάγη για μια τελευταία διπλωματική προσπάθεια πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει εάν θα αυξηθούν οι πιθανότητες της χώρας του να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών μετά τη συνάντηση που προβλέπεται να έχει αύριο στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος επιθυμεί να δει την Τουρκία να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο, ο Ερντογάν απάντησε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να παίξει ένα ρόλο.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που σχημάτισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα επιδιώξει την εφαρμογή ως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν μεταβεί αύριο στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει στη συνέχεια στην Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή