ΝΑΤΟ: Συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας

Εγκρίθηκε το νέο στρατηγικό δόγμα
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 21:57
UPD:20/11/2010 11:34

A- A A+

Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία θα καλύπτει όλα τα μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας. Ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής μας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα προσκαλέσουν τη Μόσχα να συμμετάσχει στο σύστημα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Σάββατο.

«Αύριο ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία για να ''χτίσουμε'' τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα, αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ίδιες απειλές», σημείωσε ο Ομπάμα.

Εγκρίθηκε το νέο στρατηγικό δόγμα

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε το νέο στρατηγικό του δόγμα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λισαβόνα. Βάσει αυτού, η Συμμαχία δεσμεύεται στην υπεράσπιση όλων των κρατών-μελών της, στην αντιμετώπιση νέων απειλών και σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή. Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα ειρήνης, ασφάλειας και κοινών αξιών, ωστόσο, ο κόσμος αλλάζει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και προκλήσεις και αυτό το στρατηγικό δόγμα θα διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει αποτελεσματικό στην προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειάς μας».

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν το Σάββατο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μαζί με τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Συμμαχίας.

Η σειρά αυτή συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή