Ικανοποίηση Λισαβόνας για τη βοήθεια στην Ιρλανδία

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 07:59

«Το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπορεί να διαθέτει ένα σημαντικό πρόγραμμα βοηθείας κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών», εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος.

A- A A+

Την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα βοηθείας προς το Δουβλίνο εξέφρασε αργά το βράδυ η Πορτογαλία η οποία θεωρείται μετά την Ιρλανδία, η επόμενη χώρα που διατρέχει κίνδυνο για το χρέος της στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι αυτό "κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών".

"Το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπορεί να διαθέτει ένα σημαντικό πρόγραμμα βοηθείας κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών", εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας σε γραπτή δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. "Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της ευρωζώνης", προσθέτει ο Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος.

"Μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς για την προώθηση και την εγγύηση της οικονομικής της σταθερότητας", προσθέτει ο υπουργός ο οποίος ουδεμία αναφορά κάνει για την εκδοχή η Πορτογαλία να ζητήσει εξωτερική βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος υπουργός υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα "καλά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο", "ισχυρό και κεφαλαιοποιημένο". Τονίζει επίσης την "σαφή και προσαρμοσμένη στρατηγική" της κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας "ισχυροποίησης των προϋπολογιστικών στοιχείων και των δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και της εν δυνάμει ανάπτυξής της".

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα μειώσει φέτος το έλλειμμά της κατά "δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ" (από το 9,3% στο 7,3% του ΑΕΠ) και ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 που "βασίζεται σε μια σημαντική πολιτική συμφωνία", "θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα".

Ο προϋπολογισμός αυτός, επιμένει ο Σάντος, "εγγυάται" ένα έλλειμμα 4,6% του ΑΕΠ το προσεχές έτος, "επιτυγχάνοντας μια μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ".

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την οποία ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, δήλωσε ότι "ελπίζει πως δεν θα κριθεί αναγκαίο" η Πορτογαλία να ζητήσει έξωθεν βοήθεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή