Greenpeace: «Οχι» άλλο λιγνίτη

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 11:40
UPD:12:27

Σύμφωνα με την Greenpeace, η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων σε οποιονδήποτε επενδυτή, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βλάβη για ολόκληρη τη χώρα.

A- A A+

Κατά της περαιτέρω εκμετάλλευσης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ ή από νέους ιδιώτες επενδυτές τάσσεται η Greenpeace, τονίζοντας πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων σε οποιονδήποτε επενδυτή, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βλάβη για ολόκληρη τη χώρα. Όπως υποστηρίζει, με εξαίρεση διεθνείς -πιθανότατα γερμανικούς- ενεργειακούς κολοσσούς, κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη. Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη σταδιακή, αλλά οριστική απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 40% επί της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020 και 28% έως το 2015. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει αυτούς τους στόχους, η αγοράς ενέργειας θα έχει απελευθερωθεί σε σημαντικό βαθμό, σημειώνει η Greenpeace και συμπληρώνει: «Απαιτείται όμως ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή και οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2030».

«Σε αντίθετη περίπτωση», επισημαίνει, «η οποιασδήποτε μορφής παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή η εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων από τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες επενδυτές, θα οδηγήσει στην καταστροφή νέων περιοχών (Ελασσόνα, Δράμα, κα), θα περιθωριοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςκαι θα ακυρώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας»,.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

- Να απορρίψει την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων.

- Να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή, αλλά οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα.

- Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 40% έως το 2020.

- Να υιοθετήσει πρόταση για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή