Σύνοδο Κορυφής E.E. - Τουρκίας προτείνει ο Δ. Δρούτσας

«Να τελειώσει η φάρσα θεάτρου της Αγκυρας στο Κυπριακό»
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 13:34
UPD:13:48

Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου, πρότεινε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο υπ. εξωτερικών Δ. Δρούτσας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

A- A A+

Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου, πρότεινε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στόχος αυτής της Συνόδου θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα καθορίζει ένα «νέο οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ένα «νέο Ελσίνκι», όπως είπε, με σαφή χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες στόχους, στα οποία θα καθορίζονται επακριβώς ποιές είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε τι χρονικά όρια θα πρέπει να εκπληρωθούν.

Όπως εξάλλου σημείωσε, στη Σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες επικύρωσης μιας τέτοιας απόφασης σε κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Δρούτσας, για την πρόταση αυτή της ελληνικής πλευράς θα ενημερώσει την Τετάρτη στη Βουδαπέστη τον Ούγγρο ομόλογό του ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και με την Πολωνία, που θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η «φάρσα θεάτρου», από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να σταματήσει. Εφόσον επιθυμεί να προχωρήσει, η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως αν τα ζητήματα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και των άλλων υποχρεώσεων της Τουρκίας δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, τότε η Αγκυρα διατρέχει τον κίνδυνο να δει την ενταξιακή της πορεία να παγώνει.

«Τα πράγματα είναι τόσο απλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κανείς πίσω από το Κυπριακό», παρατήρησε ο κ. Δρούτσας, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από την πλευρά της Τουρκίας επαναλαμβάνεται η θέση περί δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο, σε μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η οποία ήδη γνωρίζει προβλήματα για την προοπτικής επίτευξη λύσης.

Χάρη των καλών σχέσεων που όλοι επιθυμούμε με την Τουρκία, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στην εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου και την απειλή πολέμου εις βάρος της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, επισημαίνοντας ακόμη πως και η διατήρηση του casus belli, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αναφερόμενος τέλος, στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δρούτσας, είπε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2014, είναι να συγκαλέσει μια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ως «Θεσσαλονίκη ΙΙ», με σκοπό να υιοθετηθεί μια πολιτική διακήρυξη, η οποία θα καθορίζει σαφείς, φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους με τα απαιτούμενα βήματα προόδου, για την ολοκλήρωση της ενταξιακή διαδικασίας των χωρών αυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα τρεις πρέπει να είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη ΙΙ»:

- Η δημιουργία «Ομάδας 2014», η οποία θα αποτελείται από κράτη- μέλη που θα σχηματίσουν «προπαρασκευαστικές συμμαχίες», με τα υποψήφια κράτη και θα συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

- Η ανάπτυξη στενών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των υποψηφίων κρατών σε περιφερειακό επίπεδο.

- Η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τον καθορισμό ημερομηνίας στόχου για την πλήρη ένταξη αυτών των χωρών.

Ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ειλικρινή και αντικειμενική προσέγγιση. Όπως διεμήνυσε, όταν εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Δρούτσας, τόνισε ότι δεν απαιτείται συμπληρωματική διαμεσολαβητική προσπάθεια από την πλευρά της ΕΕ -πέραν από την ήδη υπάρχουσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ- επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία των συναντήσεων μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών για τη βελτίωση του κλίματος στην προσπάθεια δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή