Κάλεσμα Ντ. Μπακογιάννη για εθνική συνεννόηση

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 14:54
UPD:18:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

A- A A+

Την ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αρχηγός του νέου κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη.

«Κάναμε χθες μια νέα αρχή με συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις και σαφές στίγμα», ανέφερε σε δηλώσεις της εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» είναι να φέρει στο προσκήνιο νέους ανθρώπους και νέες προτάσεις.

Ντ. Μπακογιάννη: «Στόχος μας είναι η εθνική συνεννόηση για να βγεί η Ελλάδα από την κρίση»

Ντ. Μπακογιάννη: «Στόχος μας είναι η εθνική συνεννόηση για να βγεί η Ελλάδα από την κρίση»

Η πρώην υπουργός της ΝΔ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία δεν πάει καλά». «Πρέπει λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουμε το θάρρος να πούμε την αλήθεια στο λαό και να μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια και αύριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στόχος του νέου κινήματος ξεκαθάρισε, δεν είναι η κυβερνητική συμμαχία, αλλά η εθνική συνεννόηση. «Μη σκέφτεστε καρέκλες ή υπουργεία, πρέπει να συνεννοηθούμε για το αυτονόητο σήμερα στην Ελλάδα. Το δικό μας κίνημα είναι αποφασισμένο να το κάνει, θα προκαλέσουμε συζήτηση πάνω στα υπαρκτά τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα για να την βγάλουμε από την κρίση», τόνισε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Παπούλιας τής ευχήθηκε καλή δύναμη για το δύσκολο, όπως είπε, εγχείρημά της.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τους κ.κ. Συμεωνίδη και Οικονόμου, αναγνώρισε ότι ο δρόμος που έχει διαλέξει δεν είναι εύκολος. «Διαλέξαμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και κηρύσσουμε πόλεμο στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία», υποστήριξε, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα κίνημα υπεύθυνων πολιτών «που τους άλλαξε η κρίση».

Γ. Πεταλωτής: Αναγκαία η εθνική συνεννόηση στην πράξη

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε η αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντ. Μπακογιάννη περί εθνικής συνεννόησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι «τα λόγια είναι καλά, για όλους μας και από όλους, αρκεί να αποδεικνύονται και ως πράξη».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν η κ. Μπακογιάννη θα κληθεί στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς, λέγοντας πως όταν οριστούν οι συναντήσεις, θα δούμε και με ποιους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός.

Καλή επιτυχία ευχήθηκε στη Ντόρα Μπακογιάννη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι κάθε ομάδα πολιτών έχει το δικαίωμα να εκφράζεται στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής δράσης.

Ωστόσο, όπως είπε, οι πολίτες τελικά θα κρίνουν εάν εκφράζει υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις ή όχι.

ΝΔ: Προσωπικό πείσμα το κόμμα της κ. Μπακογιάννη

Εν τω μεταξύ, οξεία επίθεση στην κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, απέδωσε σε λόγους «προσωπικού πείσματος» τη δημιουργία του νέου κόμματος από την πρώην υπουργό της ΝΔ.

«Η κυρία Μπακογιάννη προχώρησε στη δημιουργία κόμματος για λόγους προσωπικού πείσματος, προκειμένου να μην γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν θα το πετύχει», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι το ζητούμενο για όποιο κόμμα προσπαθεί να γεννηθεί, είναι να «έχει αναφορές και να εκφράζει κοινωνικές αντιστοιχήσεις».

«Το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη δεν έχει τέτοιες κοινωνικές αντιστοιχήσεις, μέχρι πέρυσι, έδινε μία μάχη, προσωπική, θεμιτή και πολιτική ταυτόχρονα, για να ηγηθεί της ΝΔ. Δώδεκα μήνες μετά, κάνει ένα κόμμα, του οποίου φαίνεται ότι ο μοναδικός σκοπός είναι να μην γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν πρόκειται να το πετύχει η κ. Μπακογιάννη. Είναι ένα κόμμα, το οποίο γίνεται για λόγους προσωπικού πείσματος και γι αυτό πιστεύω ότι δεν έχει κοινωνικές αντιστοιχίσεις στην κοινωνία και στο λαό», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η κ. Μπακογιάννη, ψήφισε πρόθυμα το μνημόνιο και «ως εκ τούτου, όπως και τότε έσπευσε να δώσει στήριγμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτό - από ότι προκύπτει και από τα όσα είπε- θα συνεχίσει να κάνει».

Απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις της ανεξάρτητης βουλευτή αναφορικά με την προηγούμενη ηγεσία της Ρηγίλλης, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε: «Ακουσα την κυρία Μπακογιάννη να κάνει κριτική στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Σκέφθηκα όμως, δεν ήταν η κυρία Μπακογιάννη παντοδύναμο νούμερο 2 στις κυβερνήσεις Καραμανλή; Δεν ήταν στην κυβερνητική επιτροπή; Δεν πέρασαν όλα αυτά που αφορούσαν ή δεν αφορούσαν την οικονομία από τα χέρια της; Δεν συναποφάσιζε;».

«Τα 2/3 των υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή δεν περνούσαν πρώτα από την έγκρισή της και μετά κατέληγαν στο υπουργικό συμβούλιο;», διερωτήθηκε.

ΛΑΟΣ: Όροφος ή... ημιυπαίθριο;

Ερωτηθείς εξάλλου εάν με την ίδρυση του νέου κόμματος της κ. Μπακογιάννη η «κεντροδεξιά πολυκατοικία» απέκτησε και άλλο «όροφο», ο επρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Δεν ξέρω αν πρόκειται για όροφο ή για ημιυπαίθριο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή